hirdetés

Ismét Magyarországon a világ szeme, hisz a tegnapi, számunkra csúfosan sikeredett EU-csúcs után lezárjuk a horvát–magyar határt a migránsok előtt. Ez válasz volt az uniós lagymatag döntésre menekültügyben, hisz a görög és török határt nem voltak hajlandóak az uniós miniszterek hermetikusan lezáratni. Mindezt Orbán Viktor miniszterelnök előre is vetítette Brüsszelben, hogy meg fogja lépni a magyar kormány. Természetesen a szomszédaink is léptek, résen voltak. A horvátok simán viszik Szlovénia felé a menekülteket, mert nem kívánják őket szögesdrótos nehézségek elé állítani. Ausztria is felkészült. Hogy ezen durvának tűnő lépésünkért mit fog cserébe nyújtani az unió, nem tudni, de lehet, jobb is, ha nem tudjuk. A magyar–horvát határt éjfélkor zárja le a rendőrség és a honvédség.  

kerítés migráns

Horvátország is életbe lépteti a C-tervet, vagyis a szlovén határra szállítja a migránsokat – jelentette be Ranko Ostojic horvát belügyminiszter újságíróknak Opatovacon.

A miniszter kijelentette, hogy a Szerbia felől belépő migránsokat az észak-horvátországi Csáktornyára (Cakovec) szállítják. Három helyen – Macelj és Muraszerdahely (Mursko Sredisce) közúti átkelőn, valamint a muraszerdahelyi vasút vonalán – léphetnek be Szlovéniába.

Ostojic elismerte, hogy Szlovéniával nem kötöttek megállapodást a magyar határzár utáni időszakra, és a zágrábi sajtó által emlegetett C-terv nem közös horvát–szlovén, hanem csupán horvát terv.

A magyar határra nem irányítanak több menedékkérőt, mert ilyen körülmények között ez csak további „szenvedést” okozna nekik – mondta a belügyminiszter.

A tárcavezető elmondta: Zágráb megpróbált Magyarországgal tárgyalni arról, engedélyezze, hogy a horvát hatóságok a migránsokat az opatovaci befogadóállomásról vonattal egyenesen az osztrák határig szállítsák, továbbá garantálták volna azt is, hogy ugyanúgy egyetlen illegális bevándorló sem marad magyar területen, mint eddig, de ezt a magyar hatóságok elutasították.

Horvátország eredeti, A-terve az volt, hogy regisztrálja, majd átengedi az országon a migránsokat, vagyis korridort nyit Ausztria és Németország felé. Ez azonban egy nap alatt káoszhoz vezetett. Politikai elemzők szerint a B-terv, miszerint a magyar határ felé irányítják a migránsokat, válasz volt a dugába dőlt A-tervre, amely voltaképpen nem is létezett.

A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar–szerb zöldhatár lezárása óta 186 ezer illegális bevándorló lépte át a szerb–horvát határt.

A lehetőségeinkhez képest megerősítjük a határellenőrzést, mivel a horvát határon jelenleg a schengeni előírások vannak érvényben – mondta a horvát bejelentés előtt pár órával Miro Cerar szlovén miniszterelnök.

Cerar szerint nem elég világos, hogy miért akarja Magyarország lezárni a horvát határt, mint mondta, könnyebben megértené a döntést, ha Ausztria és Németország is elrendelné a határellenőrzést. Hangsúlyozta: Szlovénia nem szeretne egyoldalúan lépni, de ha kell, akkor ezt is megteszi.

Ausztria megerősíti déli határainak ellenőrzését szombattól – jelentette be a karintiai rendőrség péntek este.

A szóvivő közlése szerint eddig csak a szlovén–osztrák határon lévő Karavankák-alagútnál és Loibl-hágónál ellenőrizték az áthaladókat, azonban szombat este nyolc órától ezt már több helyen is megtehetik Karintia tartományban. Ellenőrzések várhatók Lavamündnél, a Seebergsattel hegyszorosnál, Grablach bei Bleiburgnál és a Wurzen-hágónál. Karintiába ötven rendőrt vezényelnek át szombaton Bécsből, Tirolból és Vorarlbergből.

Hasonló intézkedéseket terveznek Ausztria stájerországi határátkelőinél, és több katonát, rendőrt vezényelhetnek át más tartományokból. Stájerország tartományban Bad Radkersburg, Murafigye (Mureck) és Spielfeld határátkelőknél lehet számítani ellenőrzésre szombaton.

Minderről a karintiai rendőrségi szóvivő azután beszélt, hogy Budapesten bejelentették, Magyarország szombat éjféltől lezárja a magyar–horvát zöldhatárt.

Az ügy előzménye, hogy éjfélkor Magyarország lezárja a horvát–magyar zöldhatárt – a döntés a Nemzetbiztonsági Kabinet mai ülésén született.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint ez csak a második legjobb döntés, de a legjobbat, a török–görög határ lezárását az Európai Tanács tegnapi, brüsszeli ülésén nem sikerült meghozni. A horvát–magyar határon gyakorlatilag ugyanaz a szisztéma működik majd, mint a szerb–magyar határon. Szijjártó hangsúlyozta, hogy csak a zöldhatáron és a kerítésen lesz tilos átkelni, a határállomások – ahol azonban csak érvényes úti okmányokkal rendelkezőket engednek át – nyitva lesznek. A menekültügyi kérelmek beadására két tranzitzónában, Beremend és Letenye térségében lesz lehetőség.