hirdetés

Migránsriadalom ide vagy oda, menekültekkel riogató uniós politikusok, a horvátok nem építenek kerítést. Ezt az új megbízott belügyminiszter, Vlaho Orepic jelentette be a HRT-nek adott interjújában. Orepic szerint most nem lenne helyénvaló kerítést és szögesdrótot húzni.

vlahoVlaho Orepic a magyar kormánnyal ellentétben kiemelte, hogy nem számítanak a tavalyihoz hasonló migránsáradatra, a napi 10-15 határsértő pedig egyelőre nem indokolja, hogy megerősítsék a határvédelmet.
A megbízott belügyér úgy vélte, hogy Horvátország nem volt okozója a migránsválságnak, és nem is fogják tudni egyedül megoldani, csak annak következményeivel tud foglalkozni.

– Nagyon fontos észszerűen viselkedni és tisztában lenni a felelősséggel, a pillanattal, valamint a körülményekkel, és azokra konkrétan reagálni – hangoztatta Orepic.

A tárcavezető kitért a visszatoloncolásra váró migránsok kérdésére is. Elmondta, hogy Horvátország együttműködik a nyugat-európai országokkal és EU-tagállamként eleget tesz a dublini rendeletben foglalt kötelezettségeinek, és teljesíti az áttelepítésre vonatkozó vállalásait is. Horvátországba 3493 migránst akarnak visszatoloncolni az uniós országok a dublini rendelet alapján, ebből 1782 megkeresés Ausztriából érkezett. Ugyanakkor csaknem 1600 menekült befogadását is vállalta Zágráb két éven belül: 1064-et a kötelező áttelepítési kvóta és 500-at az EU–Törökország megállapodás alapján.

Az elmúlt egy évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. Márciusban azonban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek vagy ott akarnak menedéket kérni.

Horvátországban tavaly szeptember óta csaknem 700 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba, de az országba belépő migránsok száma azóta töredékére csökkent.