hirdetés

Brutális állapotok közt tengődnek az indonéziai Bandung Állatkertben a vadak. Most egy szumátrai védett elefánt, könnyekkel a szemében, pusztult el. Az állatjogi aktivisták és politikusok már régóta próbálják felhívni a hatóságok figyelmét az indonéz állatkertekben lévő állapotokra. Most végre nyomozás indult  a bandungi létesítményben Yani az elefánt halála miatt.

yani

A földön fekve, könnyekkel a szemében halt meg Yani, a szumátrai nőstény elefánt, így ő a Bandung Állatkert legújabb áldozata. A létesítményt a világ egyik legrosszabb állatkertjének tartják; Yani például egy koszos, rozsdásodó cellában raboskodott, és a múlt héten lett beteg. Halála előtt az állatkert dolgozói elhatározták, kihozzák „szálláshelyéről”, és elhelyezik a földön, hátha úgy jobban el lehet látni.

A szörnyű pillanatokról fotók is készültek, amiken az látszik, hogy az elefánt összetörve, foltokkal a testén fekszik a földön, miközben a szeméből könnyek csorognak. Az állatkert szóvivője egyébként azt mondja, mindent megtettek azért, hogy megmentsék Yanit: konzultáltak állatorvosokkal, gondozókkal, és gyógyszert is biztosítottak. Az állításnak némileg ellentmond a tény, hogy a létesítményben több mint egy éve nincs állatorvos.

Egy állatjogi aktivista, Femke den Haas azt nyilatkozta, a legnagyobb probléma az, hogy az indonéz állatkertekben semmi sincs szabályozva, tehát az intézmények úgy működnek, ahogy akarnak – vagy ahogy tudnak. „Yani esete csak a jéghegy csúcsa; rengeteg állat lelte halálát az állatkertekben” – szögezte le.

Az ázsiai elefánt Szumátrán élő alfaja egyébként kritikusan veszélyeztetett; a WWF szerint 2400-2800 egyed él már csak a vadonban. A populáció drasztikus csökkenéséért az orvvadászok felelősek, és az, hogy az állatok természetes élőhelyének 70%-a elpusztult.

(Forrás: Femcafé)