hirdetés

Ez kellett már csak. Lehet, hogy az olimpiát is lefújják. Egy szakértői bizottság vizsgálja ugyanis a WHO-nál, hogy tényleg jelent-e fenyegetést az olimpiára a Zika-vírus, illetve hogy el kell-e halasztani emiatt az olimpiát.  Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója szeretné tudni, mekkora fenyegetést jelent az augusztusi, Rio de Janeiró-i olimpia számára és a világra a Zika-járvány, hisz az Brazíliából tömegesen eljuthat a sportolók révén bárhová.

zika vírus

A múlt hónapban Jeanne Shaheen amerikai szenátor arra kérte a WHO főigazgatóját, Margaret Chant, hogy mérlegelje az ötkarikás játékok elhalasztását. Chan pénteki válaszlevelében arról tájékoztatta a politikust, hogy felkérte a Zika-járvánnyal foglalkozó bizottságot a téma vizsgálatára. A főigazgató hangsúlyozta: tökéletesen megérti Shaheen aggodalmait azzal kapcsolatban, hogy az olimpia felgyorsíthatná a Zika-vírus globális terjedését. Hozzátette: a bizottság tagjai hamarosan összeülnek, a megállapításaikat pedig azonnal nyilvánosságra fogják hozni.

Május végén tudósok és orvosok írtak egy levelet a WHO-nak, hogy a Zika-vírus miatt el kellene halasztani  az idei olimpiát, a világszervezet hivatalos álláspontja akkor azonban még az volt, hogy a vírus miatt nem indokolt az ötkarikás játékok lefújása.

A szúnyogok által terjesztett – de szexuális úton is továbbadható – Zika-vírus elsősorban a terhes nőkre nézve jelent kockázatot, mert egyes esetekben kóros kisfejűséget okozhat a magzatnál, de más károsodást is kiválthat, például a felnőtteknél neurológiai bajokkal járhat, ilyen az idegeket károsító Guillain-Barré-szindróma. A megbetegedés fejfájással, lázzal, piros vagy fehér bőrkiütéssel, ritkábban izom- és ízületi fájdalommal járhat együtt.

Ezt felismerve a WHO február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, ott másfél millióra teszik a fertőzések számát. Több latin-amerikai országban az őszi időszak közeledtével és a moszkitók csökkenő száma miatt megcsappant ugyan az új fertőzések mennyisége, de vannak olyan országok, ahol a kór később ütötte fel a fejét – mint a Dominikai Köztársaságban vagy Guadelupe-on –, ahol éppen ellenkezőleg, egyre több a megbetegedés.