hirdetés

Ismét Lengyelországban a VB. A Velencei Bizottság feladata annak biztosítása, hogy a lengyel alkotmánybíróság törvényes keretek között működjön – jelentette ki Varsóban Thomas Markert, a testület főtitkára, miután az általa vezetett küldöttség a lengyel alkotmánybíróság helyzetéről tájékozódott. A kormánypártiaknak ezen sűrű látogatás nem tetszik, de így turistacélú és tartalmúnak tartják a bizottság érkezését.

velencei-bizottsagA német alkotmányjogász rövid sajtóértekezletén elmondta: a küldöttség célja annak vizsgálata, hogy a lengyel alkotmánybírósági törvény legújabb, júliusi módosítása lehetővé teszi-e a taláros testület hatékony, törvényes keretek közötti működését.

Az Európa Tanács tanácsadó szervének képviselői hétfőn kétnapos látogatásra érkeztek Varsóba. Idén ez a testület harmadik lengyelországi látogatása. Korábban az alkotmánybíróság helyzete mellett az új lengyel rendőrségi törvényt is vizsgálták.
A nap folyamán folytatott tárgyalásokon a VB szakértői a lengyel alkotmánybírósági törvény legújabb, júliusi módosításáról tájékozódtak, többek között a legfelsőbb bíróságnál, a parlamentben és az igazságügyi tárcánál.

A vizsgált módosítást a lengyel parlament a tavaly decemberben hozott, a VB márciusi jelentésében kifogásolt jogszabály helyett fogadta el. A kormánytöbbség kompromisszumnak minősíti az új változatot, amely viszont az ellenzék szerint további mélyíti az alkotmánybírósági válságot. A lengyel alkotmánybíróság a júliusi módosítást részben alkotmányellenesnek találta, s az Európai Bizottság is kifogásolta azt.
A VB tagjait hétfőn többek között Stanislaw Piotrowicz, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselője, a szejm igazságügyi bizottságának alelnöke fogadta, aki a találkozót követően megerősítette azt a korábbi bejelentést, miszerint pártja egy újabb alkotmánybírósági törvény tervezetén dolgozik. Míg a VB által jelenleg vizsgált módosítás „a belpolitikai konfliktus megoldását” célozta, az új jogszabály a VB javaslatait is figyelembe veszi – közölte Piotrowicz.
Ryszard Terlecki, a szejm elnökhelyettese (PiS) kijelentette: a lengyel politikai vezetők a VB előző varsói látogatásai során már elmondták, amit el lehetett mondaniuk, az újabb vizitnek a PiS nem tulajdonít különösebb jelentőséget, s tekintettel a látogatások gyakoriságára, elsősorban „országismereti túrának” tartja azt.
Terlecki szavait Malgorzata Kidawa-Blonska, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) színeiben megválasztott házelnökhelyettes igen meghökkentőnek nevezte. Szerinte a kormánypárt politikusa lekezelően beszélt a küldöttségről, pedig túl komoly ügyről van szó ahhoz, hogy tréfát űzzünk belőle.
A parlamenten kívüli baloldali tömörülések nevében hétfőn Leszek Miller volt kormányfő kommentálta a VB látogatását, rámutatva, hogy a testület a 47 országot – köztük Törökországot is – tömörítő Európa Tanács szerve.
– Szívesen meghallgatnám, mit tesz a VB az emberi jogok törökországi érvényesítése érdekében – jelentette ki Miller, hozzátéve: amennyiben a testület szeret Lengyelországba járni, és különféle problémákat vizsgál itt, jó lenne, ha Törökországról se feledkezne meg.
A 15 tagú lengyel alkotmánybíróságnak a PiS-kormány idején megválasztott hat új tagja nem találkozik a bizottság tagjaival. A bírák azzal érveltek, hogy a VB a taláros testület régi tagjaihoz képest kevesebb időt – 15 percet – ajánlott fel nekik, márciusi jelentésében pedig teljességgel mellőzte az általuk átadott szakértői véleményt.
A VB küldöttsége kedden még a lengyel alkotmánybíróság elnökével, valamint a kormányfői hivatal munkatársaival találkozik. A küldöttség látogatásáról készített jelentésről a testület az október 14-én esedékes velencei ülésén tárgyal.