hirdetés

Újabb eljárás indult Magyaroroszág ellen. Ezuttal Paks II-t vizsgálják az Unióban. Margrethe Vestager versenyjogi EU-biztos egy friss levélben jelezte, hogy hivatalosan is vizsgálja, hogy a paksi atomerőmű bővítése tiltott állami támogatásnak számít-e.

Paks 2-greenpeace

A keménykezű dán biztos többek között vizsgálta a Google és a Gazprom ügyleteit és helyzetét nemrégiben. A Paks II elleni indított vizsgálatot tulajdonképpen már május végén elindította az Unió, és erről értesítette a magyar kormányt is. Amint az Unió felvetéseire megérkezik a magyar kormány válasza, a bizottság megvizsgálja, hogy ezek a válaszok megnyugtatóak-e. Amennyiben nem lesznek megnyugtatóak, akkor a következő lépés a kötelezettségszegési eljárás megindítása lehet.

Mint ismeretes az Energiaklub és Jávor Benedek EP-képviselő (Párbeszéd Magyarországért) korábban azzal fordultak a bizottsághoz, hogy Paks II. az eddig ismert tervek alapján nem fogja kitermelni az árát, vagyis állami támogatás nélkül életképtelen marad. Az ezt megalapozó tanulmányt néhány napja az Energiaklub meg is jelentette. A tanulmányt Felsmann Balázs, a Corvinus Egyetem tanárának vezetésével írta egy kutatócsoport.

A dán biztos mostani levele arra utal, hogy az érveket komolyan veszik Brüsszelben.Lázár János május 28-i sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy minden ügyet tisztáztak az esetleges tiltott állami támogatás körül:

Nem maradt nyitott kérdés a paksi atomerőmű-beruházás esetleges tiltott állami támogatását illetően, a kormány az Európai Bizottság valamennyi észrevételére válaszolt – mondta Lázár János miniszter úr.

A kancellária vezetője akkor azt sem titkolta, hogy ha újabb kérdések merülnek fel, akkor azokra is felelnek, ha pedig nem merülnek fel, akkor várják a bizottság hozzájárulását az építkezéshez. Most úgy tűnik, hogy körülbelül októberben zárulhat le ez a vizsgálati kör, és addigra derül ki, hogy a paksi konstrukció mostani állapotában átmegy-e a bizottságon.

A bizottság egyébként alapból nem zárja ki, hogy állami támogatás legyen egy atomerőművön, de a módját elég szigorúan meghatározhatja. Nagy-Britannia kormányának például több lényeges ponton át kellett írnia a Hinkley Pointra tervezett új atomerőművének szerződését a kivitelezővel a bizottság aggályai nyomán.

Paks II. ügyében eddig csak az üzemanyagbeszerzés módja ellen emelt vétót a bizottság. A szerződésnek azt a részét azóta átírta a Paks II. Zrt. és a Roszatom, és mostanra megfelel az EU-s elvárásoknak. A tiltott állami támogatás kezelése már jóval nehezebb ügy lenne, mert az az egész beruházás alapjait érintheti.