hirdetés

Nem vár tovább a Munkácsy-festmények csúnyán átvert és hoppon maradt legnagyobb műgyűjtője. Pákh Imre  elviszi a debreceni múzeumból a Golgota című műalkotást, így a Munkácsy trilógai megszűnik és csak néhány napig lesz együtt látható Munkácsy Mihály híres Krisztus-trilógiája a Déri Múzeumban. Pákh Imre a Golgotát egy raktárban helyezi el és beperli a Magyar Nemzeti Bankot.

munkacsy-trilogia

A New Yorkban élő magyar származású műgyűjtő maga mondta, hogy elviszi a Golgotát Debrecenből. Döntéséről tájékoztatta Papp Lászlót, Debrecen polgármesterét és Angi Jánost, a Déri Múzeum igazgatóját.

Azért kényszerülök erre a számomra is szomorú lépésre, mert a Magyar Nemzeti Bank, azaz a jegybank képviselői hónapok óta semminemű együttműködést nem tanúsítanak, hogy tárgyalásos úton megegyezzünk. Igyekezetük arra korlátozódik, hogy erőnek erejével akarják Magyarországon tartani a Munkácsy festményt, s ezért a védetté nyilvánítás sincs ellenükre. Mindez a hazai jogszabályokba és nemzetközi törvényekbe ütközik, ezért megteszi a szükséges jogi lépéseket. –mondta Pákh Imre.

Angi János az MTI érdeklődésére korábban elmondta: az Amerikában élő műgyűjtő, Pákh Imre telefonon hívta fel őt a napokban és közölte azt a szándékát, hogy a hónap végén elviszi a Golgotát, miután annak megvásárlásáról nem tudott megállapodni a Magyar Nemzeti Bankkal. “Arra kértem Pákh Imrét, hogy szándékát írásban küldje el, és csatolja mellé a Forster Központ műtárgy-felügyeleti irodájának határozatát, amelyben engedélyezik a kép elvitelét” – mutatott rá Angi János. (A festmény védetté nyilvánítási folyamatának időszakában kizárólag a Forster engedélyével lehet a képhez nyúlni ) Hozzátette: e nélkül az engedélyező határozat nélkül a festményt le sem vehetik a kiállítóterem faláról.

Angi János tájékoztatása szerint azóta Pákh Imre semmilyen írásos formában nem kereste meg a múzeumot. Munkácsy Krisztus trilógiájának három festménye – a Krisztus Pilátus előtt, a Golgota és az Ecce Homo – továbbra is együtt látható a Déri Múzeum Munkácsy-termében. Dallos-Nagy Krisztina, a Déri Múzeum szóvivője szerda délután arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a nap folyamán megérkezett a múzeumba Pákh Imre levele, amelyben tájékoztat: augusztus 31-én elviteti a Golgotát a múzeumból.

Mint ismeretes a Magyar Nemzeti Bank az Értéktár Program keretében 6 millió dollárt  igért a Golgotáért miközben egy orosz üzletember tíz millió dollárt kínált a tulajdonosnak. Miután Pákh nem adta 6 millióért le a képet gyorsan elkezdték a védetté nyilvánítását a festménynek, ami azt jelenti, hogy a Golgotát nem lehet kivinni az országból. Eladni ugyan el lehet de mást vele tenni nem lehet.

Az ügy érdekessége, hogy a kanadai Hamilton Galéria évi 50 ezer dollárt kért és kapott a Krisztus Pilátus előtt című képért majd egy évtizeden át minden évben. Így fura, hogy Pákh , aki nem kért bérbeadási díjat mivel érdemelte ki ezt a viselkedést.