hirdetés

Manuel Valls francia miniszterelnök szerint az úgynevezett deradikalizációs regionális központok megoldást jelenthetnek az országban több mint 10 ezer szélsőséges fiatal újbóli integrálására.

Molenbeek

A 2017 végéig megnyíló, úgynevezett deradikalizációs központok létrehozására 2018-ig mintegy 40 millió eurót költ a kormány. Az első központ nyáron nyílik meg olyan bűnbánók számára, akiknek megbizonyosodunk az őszinteségéről és arról a szándékáról, hogy hosszú távon vissza akarnak illeszkedni a társadalomba – fogalmazott Manuel Valls.

Az intézkedés célja, hogy kétszer annyi feltételezhető iszlám radikálissal tudjanak foglalkozni a hatóságok, mint korábban, és meg tudják akadályozni, hogy az érintettek elutazzanak és csatlakozzanak a dzsihádista harcokhoz Irakban vagy Szíriában. Jelenleg mintegy 1600 ilyen fiatallal foglalkoznak szakemberek.

A Le Parisien című fővárosi napilap összesítése szerint Franciaországban – ahol tavaly 147-en vesztették életüket iszlamista terrortámadásokban – jelenleg mintegy 10 ezer radikalizálódott fiatalt tartanak nyilván a hatóságok. Hivatalos adatok szerint eddig mintegy 2 ezer francia állampolgár vett részt az iszlamisták oldalán a harcokban Szíriában és Irakban.

A jövőbeni központok legalább fele a hatóságok kérésére fog befogadni olyan embereket, akiket elmarasztaló ítélet hiányában fegyházban nem lehet elhelyezni.