hirdetés

Több kiemelkedő nemzetközi eseményre kerül sor Lengyelországban júliusban, emiatt ideiglenesen visszaállítják a belső uniós államhatárt átlépők ellenőrzését. Azt, hogy valóban emiatt teszik a lengyelek ezt a szigorú lépést vagy sem, nem tudni, de nehezen hihető. Inkább így akarnak nyomást mérni az unió vezetőire.

lengyel határ

Július 8–9-én Varsóban NATO-csúcstalálkozót, július 25. és 31. között pedig Krakkóban világifjúsági napokat rendeznek, utóbbira ellátogat Ferenc pápa is.  Ezekhez az eseményekhez kapcsolódóan, a schengeni határ-ellenőrzési kódexben foglaltaknak megfelelően Lengyelország ideiglenesen visszaállítja a belső uniós államhatárt átlépők ellenőrzését. Az ideiglenes határellenőrzést a cseh, a német, a litván és a szlovák határszakaszokon állítják vissza, továbbá a tengeri határszakaszon és a repülőtéri határátlépőkön is.

Az ideiglenes határellenőrzést szúrópróba-szerűen fogják végezni a közúti, vasúti, tengeri, folyami és repülőtéri határátkelő helyeken július 4. és augusztus 2. között – tájékoztatta a Lengyelországba készülőket a konzuli szolgálat.