hirdetés

Pompás csodát művel a pusztító El Niño. Chilében az esőzések miatt ugyanis virágba borult a Föld legszárazabb térsége, az Atacama-sivatag. A jelenség miatt a szokásosnál majd kétszer annyi turista látogat el a sivatagi pompás tájra.

sivatagvirágos

Több ezer virágfaj pompázik lila, rózsaszín, sárga, fehér és vörös színben a Chile északi részén elterülő hatalmas sivatagban, ahol évtizedek óta nem láttak hasonlót a helybéliek. A chilei harangvirágok, kék madáron, vörös színű oroszlánköröm és a Dél-Amerikában őshonos calandrinia borítja az általában hófehér sivatagi síkságot, ahol az évnek ezen időszakában – a tavasz derekán – akár már 40 Celsius-fok meleg van.

Ez az év különösen speciális, mivel a hatalmas esőzések lehetővé tették ezt a csodálatos látványt, amelyre nem volt példa az elmúlt 40-50 évben – mondta Raul Cespedes, az Atacamai Egyetem muzeológusa.

A Csendes-óceán középső részének felmelegedése nyomán kettő-hét évente jelentkező El Niño, amely a világ különböző térségeiben szárazságot vagy áradásokat okoz, idén különösen erősen érezteti hatását. A világ legszárazabb sivatagára szokatlanul heves esőket zúdított.

Amikor sivatagra gondolunk, teljes szárazság ötlik fel bennünk, de van egy látens ökoszisztéma, amely alig várja, hogy bizonyos körülmények között – mint az eső, a megfelelő hőmérséklet és páratartalom – megmutassa magát – magyarázta Cespedes.

A sivatagi virágok már márciusban, a chilei ősz kezdetén megjelentek, amikor heves esőzések pusztítottak a térségben hatalmas áradásokkal, több mint 30 ember halálát okozva. A második virágzást a tavaszi esőzések hozták meg.

Ez egy nagyon szokatlan jelenség. A márciusi áradások páratlan téli virágzást idéztek elő, amire soha nem volt még példa, majd a tavaszi virágzás következett. Egy évben két virágzás nagyon szokatlan a világ legszárazabb sivatagában – mondta Daniel Diaz, az atacamai térség idegenforgalmi szolgálatának igazgatója.

A pompás virágmezők a térségbe turisták ezreit csalogatják, számuk 40 százalékkal növekedett az elmúlt hónapokban.