hirdetés

Újabb feketét lőttek le az USA-ban, mert az autójának betörött hátsó lámpája miatt nem állt meg . Gyilkosság vádjával kedden az Egyesült Államokban, a dél-karolinai North Charlestonban őrizetbe vettek egy rendőrt, aki egy videofelvétel tanúsága szerint nyolcszor hidegvérrel hátba lőtt egy előle fegyver nélkül menekülő fekete férfit. A gyanúba fogott rendőr állítólag félt és a halottat még meg is bilincselte.

Az incidens – írja a New York Times  – egy közlekedési lámpánál kezdődött, ahol Slager egy törött hátsó lámpa miatt leintette Scott Mercedesét. Scott kiszállt a kocsijából, de igazoltatás közben menekülni kezdett, Slager pedig futott utána. A rendőr először egy sokkolóval akarta megállítani Scottot. Ez úgy tűnik, nem hatott, mert a fekete férfi futott tovább. Egy parkba értek, ahol Slager megállt, elővette a szolgálati fegyverét, célzott és tüzet nyitott a tőle akkor 15-18 méterre lévő Scottra. A fekete férfi a nyolcadik lövésnél esett el, arccal előre a földre. A videofelvételen ezután azt látni, hogy Slager mond valamit a rádiójába, majd rákiált Scottra, hogy tegye hátra a karját. Hogy Scott ekkor már halott volt-e vagy sem, az nem világos, de Slager a biztonság kedvéért megbilincselte az áldozatát. Ezután sziréna hangja hallatszik, befut egy rendőrségi járőrkocsi, amelyből kiszáll Slager egyik kollégája, és odalép hozzájuk. A fekete férfi a helyszínen meghalt.

Vallomásában Slager azt állította, hogy Scott az igazoltatás közben elragadta tőle a sokkolóját, egy Tasert, ő pedig az életét féltve lőtte le a fekete férfit. Ezt a videofelvétel cáfolja. A tanúsága szerint Scottnál sem sokkoló, sem más fegyver nem volt, miközben menekült, Slager viszont a gyilkosság után visszasétált a közlekedési lámpa felé, felvett valamit a földről és letette Scott teste mellé.

A videofelvételt egy járókelő készítette és a Scott-család ügyvédje adta át a New York Timesnak. A közösségi médián rengeteg olyan üzenet jelenik, meg, amely szerint ha nem lenne a videó, minden bizonyíték Slagernek a történtekről előadott verzióját támasztaná alá. Erről beszélt egy kedd esti sajtótájékoztatón az áldozat bátyja is.

Nem kaphatom vissza az öcsémet, ezért én és a családom is gyászol, de (…) a videofelvételnek hála tanúbizonyságot szereztünk az igazságról. Nem hiszem, hogy csak rossz rendőr van kint az utcákon, de néhányan biztosan azok. Nem akarom, hogy bárkit is ugyanúgy lőjenek le, ahogyan az öcsémet lelőtték – mondta Anthony Scott.

A gyilkosság még szombaton történt. Slagert a saját társai vették őrizetbe. Scott múltjáról egy charlestoni lap, a Post and Courier azt írja, hogy körülbelül tízszer volt letartóztatva, többnyire azért, mert nem fizette időben a gyerektartási díjat vagy mert nem jelent meg bírósági meghallgatásokon. Scottnak – a parti őrség veteránjának – négy gyereke volt. A bátyja azt mondta, hogy egy kifizetetlen gyerektartási díj miatt fogta menekülőre Slager elől.

North Charleston Észak-Karolina harmadik legnagyobb városa. Bár a százezer lakójának a 45 százaléka fekete, 37 pedig fehér, a rendőrök 82 százaléka fehér, és – emlékeztet a Post and Courier – korábban már többször érte őket a vád, hogy túl agresszíven viselkednek a feketékkel szemben.

A fergusoni, a clevelandi és a New York-i incidens után az Egyesült Államokban egy éven belül ez már a negyedik gyilkosság, amelyben fehér rendőr végez egy fegyvertelen feketével. „Amikor tévedsz, tévedsz. És ha rossz döntést hozol, senkit nem érdekel, hogy ki vagy, felelned kell ezért a döntésért” – nyilatkozta sietve a hatalmas felhördülést és a zavargásokat elkerülendő North Charleston polgármestere, Keith Summey a Slager őrizetbe vételéről szóló sajtótájékoztatón. Az ügyben az FBI is vizsgálatot indított.

 

(Fotó: abc News )