hirdetés

A BBC brit hírportál címoldalon számol be a luxemburgi külügyminiszter Jean Asselborn kijelentéséről, miszerint ideiglenesen vagy végleg ki kell zárni Magyarországot az Európai Unióból, mert ez az egyetlen lehetőség a közösség összetartásának és értékeinek megőrzésére. A luxemburgi miniszter szerint Magyarországon úgy bánnak a menekültekkel, mint az állatokkal, és egy hajszálra van az ország a tűzparancstól.

jean-asselbornA szocialista politikus a Die Welt című német lapban jelentette ki, hogy a számára a legnagyobb aggodalmat Magyarország jelenti, ahol egyre hosszabb, magasabb és veszélyesebb a menekültek távoltartását szolgáló kerítés.

Magyarország nincs messze attól, hogy tűzparancsot adjon ki a menekültek ellen – hangsúlyozta Jean Asselborn, hozzátéve, hogy Magyarországon a háború elől menekülő emberekkel szinte rosszabbul bánnak, mint a vadállatokkal.

A luxemburgi külügyminiszter Magyarországgal kapcsolatos véleményét élesen bírálta a német, az osztrák és magyar külügyminiszter, valamint a cseh miniszterelnök és a köztársasági elnök.

– Megértem, hogy vannak, akik türelmetlenek Magyarországgal szemben. De nem értek egyet azzal, hogy ajtót mutassunk egy tagállamnak – reagált Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter luxemburgi kollégája világsajtót bejáró felvetésére.

–Ezekben a napokban az EU jövőjére fókuszálunk. További akadályokról és kizárásokról beszélni szerintem nonszensz. Európának koherensnek kell maradnia és a tagországoknak együtt kell működniük egymással – idézi a Reuters Bohuslav Sobotka cseh kormányfőt.
Edgars Rinkevics litván külügyminiszter úgy fogalmazott, az egyes államoknak egymással kellene beszélniük, nem egymásról, különösen nem nyilvánosan. Ez a fajta retorika nem segít – jegyezte meg Rinkevics.
Elfogadhatatlannak nevezte Jean Asselborn szavait az osztrák külügyminiszter is. Sebastian Kurz úgy vélte: lehetséges, hogy az unióban komolyabb szóváltásra is sor kerül, azonban a médián keresztüli üzengetés nem járul hozzá a közös munkához.
Magyarország európai állam, uniós tagország és Ausztria szomszédja – szögezte le Kurz, hozzátéve, tiszteletre van szükség, hogy ne kerüljön veszélybe az európai béke.