hirdetés

Brutális mennyiségű mérgező anyagokat tartalmazó víz került ki a Tampa-öbölben. 300 család evakuálást kellett azonnal megkezdeni és kihirdették a vészhelyzetet. A helyszínről az Esti Újság kiküldött tudósítója NAgy Attila szerint ilyen mértékű környezetszennyezésre az elmúlt 10 évben nem volt példa Florida államban. 

 

Vészhelyzetet hirdettek Floridában, miután egy, a Tampa-öbölben található ipari víztározóból hatalmas mennyiségű mérgező víz ömlött ki. Ron DeSantis floridai kormányzó szombaton rendkívüli állapotot hirdetett.

A környéken több mint 300 otthon kiürítését rendelték el, és lezárták a Piney Point víztározó közelében lévő autópályát. A lakosoknak figyelmeztetést küldtek, amelyben arra kérik őket, hogy azonnal hagyják el otthonaikat.

A 31 hektáros tóban egy régi foszfátüzem szennyezett vízét tárolták. Több milliárd literre tehető a kiömlött szennyezett víz mennyisége. A Floridában tartózkodó tudósítónk az alábbiakat írta.

A gyár melléktermékei kis mennyiségben természetes eredetű sugárzó anyagokat, rádiumot és uránt tartalmaztak, és a lerakódott halmokból radongáz is felszabadulhat. Ez azonban az emberi szervezetbe bekerülve súlyos betegségeket okozhat. Az, hogy miként került ki a víz a tározóból egyelőre pontosan nem tudni ezt a hatóságok vizsgálják. Sajnos a víz további szivárgását nem sikerült megakadályozni de ezt minél előbb meg kell oldania a hatóságoknak. Ilyen mértékű környezetszennyezésre azutóbbi 10 évben nem volt példa Floridában.

A hatóságok megpróbálták elzárni a szivárgás útját, de a próbálkozás eddig sikertelen volt.

(Nagy Attila )