hirdetés

A NATO aggódik amiatt, hogy Oroszország vegyi támadás végrehajtására készül Ukrajnában – mondta Jens Stoltenberg főtitkár március 15-én, kedden, a szövetség védelmi minisztereinek találkozója előtt. Azt nem tudni pontosan, hogy mire alapozza a NATO ezen aggodalmát, de tény Oroszország eddig sem rettent vissza a vegyi anyagok bevetésétől a siker érdekében.

 

„Aggódunk amiatt, hogy Moszkva hamis zászló akciót indíthat, amely valószínűleg vegyi fegyvereket is tartalmazhat” – mondta a NATO-főkapitány újságíróknak, hivatkozva Oroszország „abszurd állításaira”, miszerint Ukrajnának vannak biológiai fegyverek laboratóriumai.

A NATO továbbra is „nagyon éber” ezzel a kockázattal szemben, és hangsúlyozta, hogy Oroszországnak „nagy árat kell fizetnie”, ha ilyen „nemzetközi jogsértést” követne el. A NATO főtitkára azonban nem volt hajlandó „spekulálni arról, hogy a NATO milyen katonai választ adna”, ha ilyen vegyi támadás történik.

Stoltenberg szerint a szerdai ülésen „konkrét intézkedésekről lesz szó a biztonságunk hosszabb távú megerősítésére minden területen”, hogy alkalmazkodjunk az orosz „értelmetlen háború” következtében megváltozott fenyegetési környezethez.

“Ebbe az Ukrajnával szomszédos NATO-országokba már küldött, megerősített NATO-erőkön felül lényegesen több, magasabb készültségben és több előre elhelyezett felszereléssel rendelkező haderő vonatkozhat a szövetség keleti részében” – mondta.

A régóta tervezett NATO-csúcs júniusban Madridban a szövetség hosszabb távú változásait vizsgálná.

„Fontos különbséget tenni az azonnali reagálásban – a több tízezer katonával, a légierővel és a tengeri erővel –, majd a hosszabb távú kiigazítással vagy testtartással” – mondta júniusban.

Arra a kérdésre, hogy pletykák szerint a jövő héten egy lehetséges brüsszeli NATO-csúcsra kerülne sor olyan vezetőkkel, mint Joe Biden amerikai elnök, Stoltenberg tiltakozott.

“Rövid időn belül össze tudunk hívni egy NATO-csúcsot a NATO vezetőivel, de most nem tudok belemenni a részletekbe” – mondta.

A legtöbb NATO-tagot számláló Európai Unió elnökei és miniszterelnökei jövő csütörtökön és pénteken már Brüsszelben gyűlnek össze az Oroszország ukrajnai háborújával foglalkozó csúcstalálkozón.

(Németh A.)