hirdetés

Félnek a párizsiak. Főként a rendőrök, az antiterrorista csapatok és a politikusok. A párizsi hatóságok most ugyanis attól tartanak, hogy az Iszlám Állam terroristái vegyi fegyvereket vetnek be. Éppen ezért kiemelten védik és őrzik a Párizs vízellátását biztosító kutakat és vízkitermelő helyeket. Az aggodalmat csak növeli, hogy egy párizsi kórházból ismeretlenek vegyvédelmi és biológiai veszélyek elleni ruhákat loptak el – írja a Telegraph.

Police forces and soldiers patrol in Saint-Denis, a northern suburb of Paris, Wednesday, Nov. 18, 2015. Police say two suspects in last week's Paris attacks, a man and a woman, have been killed in a police operation north of the capital. Two police officers have been injured in the standoff. Police have said the operation is targeting the suspected mastermind of last week's attacks, believed to be holed up in an apartment in Saint-Denis with several other heavily armed suspects. (AP Photo/Christophe Ena)

Az angol lap szerint vegyszereket is találtak a rendőrök abban a molenbeeki lakásban Belgiumban, ahol a támadásokat feltehetően kitervelték és előkészítették az IÁ szélsőséges tagjai. Feltehetőleg az ott talált vegyszerekből következtetnek a szakértők arra, hogy mire készültek az öngyilkos merénylők még.

A Le Párisien már korábban megírta, hogy az Eau de Paris, a francia főváros vízellátását biztosító vállalat néhány alkalmazott kivételével megtiltotta a belépést a hat legérzékenyebbnek számító helyre. A víztározókat kerítés és különleges érzékelők védik. A fertőzés elleni védekezéshez megnövelték az ivóvízhez adagolt klór mennyiségét is.

A szigorúbb biztonsági intézkedések bevezetése után jelentések érkeztek arról, hogy vagy egy tucat védőruha hiányzik a párizsi Necker Kórházból. A ruházatot olyan esetekre tervezték, amikor viselőiknek erősen fertőző vírussal, például ebolával kell érintkezniük. Eltűntek védőcsizmák, kesztyűk és maszkok is.

A kórház szerint a felszerelések eltűnését szerdán fedezték fel. A francia titkosszolgálat úgy gondolja, hogy az Iszlám Állam képes mustárgáz előállítására.