hirdetés

A szíriai Aleppó egyik kerületében vett minták megerősítették, hogy „terroristák” ismét vegyi fegyvert, mérgező klórgázt vetettek be a hétvégén – jelentette be hétfőn Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

aleppoA vezérőrnagy elmondta: szíriai köztársasági gárda mintegy 30 katonája kapott mérgezést vasárnap este Aleppóban a „terroristák” vegyi fegyverrel végrehajtott támadásától, a sérültek többségét a városi kórházakba szállították.

Konasenkov elmondta, hogy a mintákat az orosz radiológiai, vegyi és biológiai védelmi központ tisztjei gyűjtötték Aleppó Karím-Dzsazmáti nevű negyedében. A szíriai katonák beszámolói szerint mérgezésüket egy klórgázzal töltött aknagránát vagy ballon robbanása előzte meg – mutatott rá Konasenkov.

A nap folyamán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter John Kerry amerikai kollégájával folytatott telefonbeszélgetése alkalmával emlékeztetett, hogy Washington továbbra sem választotta el egymástól a vele kapcsolatban álló mérsékelt szíriai ellenzéket a terrorista csoportoktól Szíriában.

Az orosz és a szíriai légierő már négy hete nem hajt végre bevetéseket az aleppói térségben, Washington pedig vállalta, hogy hét nap alatt elvégzi a szétválasztást, ha leállnak a légi csapások – emlékeztetett az orosz külügyi tárca a beszélgetésről.

Lavrov rámutatott, hogy a szíriai ellenzék által ellenőrzött Kelet-Aleppóban a törvénytelen fegyveres csoportok és az úgynevezett helyi tanács megtagadták együttműködésüket a helyzet rendezésében. Az orosz minisztérium közleményéből emellett kiderül, hogy a tárcavezetők megállapodtak a szíriai konfliktus rendezését szolgáló kétoldalú szakértői konzultációk folytatásáról.