hirdetés

Egy légi csapás során halt meg a magát az Iszlám Állam kalifájának kikiáltó al-Baghdadi jobbkeze.

al_Baghdadi

Az iraki hadsereg és az amerikai légierő közös akciója során csütörtökön megölték Abu Bakr al-Baghdadi legfőbb tanácsadóját, valamint az Iszlám Állam egy másik vezetőjét is – közölte az al Arabija hírügynökség az iraki hadügyminisztériumra hivatkozva.

Az Egyesült Államok és Irak is légicsapásokkal próbálja gyengíteni az Iszlám Állam erejét, miután a terrorszervezet jelentős területeket foglalt el Irak északi és nyugati részén.

A hírügynökség szerint a terroristák egy Kirkuk melletti faluban legalább 50 túszt ejtettek, annak ellenére, hogy az iraki hadsereg nyomására korábban kénytelenek voltak feladni a környéken kialakított állásaikat.

A Human Rights Watch (HRW) újonnan közzétett kiegészítő jelentése igazolni látszik az Iszlám Állam korábbi állítását, miszerint mintegy 1700 iraki katonát mészároltak le június közepén a Camp Speicher katonai támaszpont elfoglalását követően. A HRW közölte: három, eddig ismeretlen – így nemrégen közzétett jelentésében még nem szereplő – tömegsírt tárt fel Tirkit városa mellett, így már legalább 770 iraki katona holttestére bukkant az Iszlám Állam embertelen eljárásaival kapcsolatos nyomozásában.

Az Iszlám Állam terroristái korábban videoüzenetet tettek közzé a mészárlásról, ám az iraki kormány egészen mostanáig nem ismerte el hivatalosan a katonák halálát.