hirdetés

A kazahsztáni tüntetéseknek, kormányellenes megmozdulásoknak vége. Összesen 164 ember – köztük két gyermek – meghalt a zavargásokban, a hivatalos közlemény szerint több mint ötezer embert pedig őrizetbe vettek. A tüntetőket mind terroristának minősítették és további letartóztatások várhatóak.

 

Az adatokat a kazah belügyminisztérium, valamint az egészségügyi minisztérium közölte. A belügyminisztérium ezen kívül azt is hozzátette, hogy a becslések szerint a keletkezett anyagi kár 198 millió dollárra tehető. Több mint 100 üzletet és bankot fosztottak ki a napokban, ezen kívül több mint 400 jármű megsemmisült – írták.

Mára az ország összes régiójában stabil a helyzet – közölte Erlan Turgumbajev belügyminiszter, majd hozzátette, hogy ennek ellenére a „terroristaellenes műveletek” folytatódnak.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a 164 áldozatból 103-man Almatiban haltak meg. A városban időközönként még mindig lövéseket lehet hallani.

A tüntetések január 2-án kezdődtek Kazahsztánban, az ország délnyugati részén fekvő Mangisztau régióbeli Zsanaozenben és Aktauban, ahol a lakosok a cseppfolyósított gáz árának emelkedése ellen tiltakoztak. Két nappal később zavargások törtek ki Almatiban – és az ország más városaiban –, a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, aminek halálos áldozatai is voltak.

Kaszim-Zsomart Tokajev elnök szerdán kéthetes szükségállapotot rendelt el az egész országban, és menesztette a kormányt. Egyben bejelentette, hogy segítségért fordult az Oroszország vezette, több volt szovjet köztársaságot tömörítő katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete államfőihez az országát fenyegető „terrorveszély” ellen. Az oroszok egy hete páncélozott járművekkel vonultak be Kazahsztánba.

A megmozdulások igazi nyertese maga Tokajev elnök. Így a lehetőséget a tisztogatások mellett lényegében arra is felhasználja, hogy a korábbi elnök, Nurszultan Nazarbajev kultuszát megszüntesse és megerősítse saját uralmát az orosz fegyverek árnyékában.

( Németh Attila )