hirdetés

3000 méteres hullámsírban van az eltűnt tengeralattjáró. Senki nem élte túl a balesetet. A családok örjöngenek és beletörődtek, hogy nem látják többet élve szeretteiket.
ara san jAz elsüllyedt ARA San Juan tengeralattjáró matrózainak rokonai az argentin haditengerészet Mar del Plata-i főhadiszállásán követeltek tájékoztatást.

A hatóság nem mondta, hogy meghaltak volna, csak annyit, hogy jelenleg háromezer méter mélyen vannak – mesélte egy nő, akinek a férje szonárkezelő a hajón. Ez pedig eleve 600 méteres óceáni mélységnek képes csak ellenállni.

Egy másik hozzátartozóval viszont azt közölték, a San Juan felrobbant. Ezt korábban a haditengerészet nem ismerte el, tegnap viszont már azt közölték, a hajó utolsó regisztrált helyén volt robbanás.

A német gyártmányú San Juan több mint 30 éve szolgált. 2003-ban elkedzték javítani, de elfogyott a pénz, ezért évekig állt kettévágva a hajógyárban. Az eltűnés előtt ráadásul akkumulátorok hibásodtak meg egy rövidzárlat miatt.

A San Juan november 13-án indult el Argentína egyik legdélibb pontjáról, Ushuaiából a támaszpontra, a fővárostól 400 kilométerre délre fekvő Mar del Plata felé. Utoljára két nappal később a San Jorge-öböl térségéből, az argentin partoktól 432 kilométerre jelentkezett be.