hirdetés

Komoly bajba kerülhet a MOL. Ha a szociáldemokrata koalíció kormányon marad a parlamenti választások után, a MOL Nyrt. magyar olajipari vállalat vagy befektet a fiumei, azaz a Rijeka olajfinomítóba, vagy csomagolhat, és kivonulhat az INA-ból – mondta Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter egy interjúban. A miniszter szerint a MOL megbizonyosodhatott már arról, hogy másokkal nem lehet packázni.

hernádi 9

A kormány anélkül fejezte be mandátumát, hogy az INA–Mol ügyet megoldották volna, mert a Mol „nem fogta fel”, hogy csak úgy dönthetnek a horvát olajipari vállalat jövőjéről, ha partnerként tárgyalnak – mondta a miniszter.

Ivan Vrdoljak miniszter arról is beszámolt, hogy elküldte a MOL-nak az új részvényesi szerződést, amelyre eddig még nem érkezett írásbeli válasz. Az ügyet azért nem feszegették eddig, mert nem akartak belőle kampánytémát csinálni.  Már minden készen áll, csak azt várjuk, hogy vége legyen a választásoknak – közölte a miniszter.

Vrdoljak úgy ítéli meg, hogy a magyar olajipari cég megsemmisíti a vállalatban lévő tudást és tapasztalatot, tovább csökkenti az ott dolgozók fizetését, ami miatt azok elhagyják az INA-t.  De ezek az emberek tulajdonosok is egyben – hívta fel a figyelmet. Eladhatják a részvényeiket a horvát államnak, de akár egy új befektetőnek is – húzta alá.

Horvátországban november 8-án lesznek a parlamenti választások, az INA ügye pedig folyamatosan előkerül a különböző politikai viták során. Nincs olyan párt vagy jelölt, amelyik ne próbálta volna meg saját hasznára fordítani az INA–Mol körüli vitát. Utoljára Kolinda Grabar-Kitarovic államfő magyarországi látogatása váltott ki nagy visszhangot ebben a témában.