hirdetés

Ennyi volt. Vége a bújócskának. A jobbikos politikus kérése pedig valóssággá vált. Kémkedés gyanúja miatt ugyanis felfüggesztik a jobbikos EU parlamenti képviselő Kovács Béla, azaz becenevén KGBéla mentelmi jogát, úgy tűnik. Az Európai Parlament szakbizottsága elfogadta azt a jelentést, amely a kémkedéssel gyanúsított jobbikos képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolja. A Jobbik üdvözli a döntést, Kovács Béla reméli, hogy tisztességes eljárásban lesz része.

kovács béla 444

Az Európai Parlament Jogi Bizottsága elfogadta a Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő ügyében született jelentést, amely a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolja a parlamenti plénumnak – közölte Szájer József, a bizottság fideszes tagja.

A bizottság zárt ülésen, hónapokon keresztül folyó, alapos vizsgálat után hozta meg többségi döntését a lengyel Tadeusz Zwiefka jelentéséről. Mint ismeretes, az ügyben még Polt Péter legfőbb ügyésznek is Brüsszelbe kellett utaznia.

A Jobbik a hírre közleményben reagált. Szerintük a bizottságának már régen javasolnia kellett volna Kovács Béla mentelmi jogának a felfüggesztését. Kovács többször is jelezte a bizottságnak, valamint a széles közvéleménynek, hogy nem kíván élni a mentelmi jogával, és hogy annak felfüggesztését ő maga kéri. Ez a Jobbikban egyébként is alapvető gyakorlat – írták.

Tavaly áprilisban az Alkotmányvédelmi Hivatal feljelentést tett a jobbikos politikussal szemben, aki egy jelenleg is aktív, egykori KGB-ügynökkel kapcsolatos nyomozás során került látókörbe.

Polt Péter legfőbb ügyész tavaly májusban kérte, hogy az EP függessze fel a Jobbik képviselőjének mentelmi jogát. Az indok a sajtóban megjelent értesülések szerint az európai közösség intézményei ellen folytatott kémkedés gyanúja volt. Kovács Béla több nyilatkozatban tagadta a kémkedés vádját. A friss fejleményekre és az MTI megkeresésére reagálva annyit mondott, hogy üdvözli a döntést, mert végre véget érhet az ügye, emellett abban bízik, hogy tisztességes eljárásban lesz része.