hirdetés

Megérkeztek Fehéroroszországba a Wagner zsoldosai, úgy tűnik vége a szabinak. Az elitéltekből álló egység el is kezdte képezni a belarusz katonákat. Közben Puytin bejelentette Oroszország is használni fogja a rettegett kazettás bombákat, lehet elfelejtette már bevetették Ukrajnában nem is egyszer.

Egy nappal azután, hogy Minszk bejelentette, lengyel és ukrán tisztviselők is megerősítették, hogy a Wagner emberei Fehéroroszországban vannak, ahol egyelőre meg nem erősített információk szerint megkezdték a helyi hadsereg tagjainak kiképzését – írja a Guardian.

A hírek szerint péntekre virradó éjjel egy legalább 60 járműből álló oszlop lépett be Oroszországból Fehéroroszországba, közte teherautókkal, kisteherautókkal, furgonokkal és buszokkal, amelyeken a szakadár donyecki és luhanszki népköztársaságok rendszámtáblái szerepeltek. A hírszerzési információk szerint több százra tehető az érkező zsoldosok száma.

Mindennek a lengyelek sem örülnek és a NATO-is érdeklődve figyeli majd az eseményeket.

Közben Putyin a kazettás bombákról kijelentette, hogyha ellenünk vetik be őket, természetesen fenntartjuk a jogot a válaszra.

Putyin az orosz állami televíziónak nyilatkozott, és a Guardian szerint igyekezett megnyugtatni az orosz közvéleményt, miszerint Moszkvának „elegendő készlete van” kazettás lőszerekből, és ha Ukrajna ilyeneket vet be ellene, fenntartja magának a jogot hasonló válaszra.

Csak halkan jegyezzük meg Ukrajnára párszor már dobott kazettás bombákat Oroszország.

Mint ismeretes néhány hete jelentették be, hogy az Egyesült Államok újabb katonai segélycsomagot állított össze Ukrajna részére, benne kazettás lőszerekkel is, amelyek már meg is érkeztek keleti-szomszédunkhoz. Ukrajna ezen rettegett bombákat csak a területeinek a visszaszerzésére veti be, ezt ígérték Zelenszkijék, hisz a kazettás bombák bevetését a NATO nem nézi jósszemmel. Ukrajnának legfőképp azért kellenek ez a veszélyes fegyverek, hogy gyorsabban tudjanak haladni az oroszok által elfoglalt területek felé, amelyek mind alá vannak aknázva. Így az ukrán seregek nem tudnak úgy haladni, ahogy tervezték és az aknamentesítés nehéz és lassú feladat, a kazettás bombák azonban másodpercek alatt felszámolják az aknásított területeket.