hirdetés

Az amerikai elnökjelölt befejezi a kampányát és a Vatikánba utazik. Bernie Sanders, az amerikai Demokrata Párt egyik elnökjelölt-aspiránsa meghívást kapott ugyanis egy vatikáni konferenciára – közölte kampányfőnöke. Egyik pénteki televíziós interjújában a vermonti szenátor agyba-főbe dicsérte Ferenc pápát.

bernie sanders

Bernie Sanders – Hillary Clinton demokrata párti vetélytársa – elfogadta a Vatikán meghívását egy áprilisban tartandó konferenciára, amely társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozik. Ezt a politikus kampányfőnöke jelentette be, miközben a szenátor egy sor televíziós interjút adott. Sanders ezért meg is szakítja kampányát New Yorkban – ahol április 19-én lesznek az előválasztások –, hogy elutazzék a pápai állam tudományos akadémiája által szervezett rendezvényre. A szenátor közölte, hogy egyelőre még nem véglegesítették a programját, s nem érkezett visszajelzés a pápai államból arról, vajon lesz-e négyszemközti találkozója a szentatyával.

El vagyok ragadtatva, hogy meghívtak a Vatikánba egy olyan konferenciára, amely a társadalmi igazságossággal és a fenntartható környezettel foglalkozik. Ferenc pápa egyértelművé tette, hogy felül kell emelkednünk a közöny globalizálódásán annak érdekében, hogy csökkenthessük a gazdasági egyenlőtlenségeket, a pénzügyi korrupciót és megvédhessük a természeti környezetet. Ez a mi kihívásunk az Egyesült Államokban és szerte a világban – írta Sanders.

A The New York Times című lapnak adott pénteki interjújában Bernie Sanders hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa szerinte meghatározó szerepet játszott nemcsak a katolikus közösségek, hanem az egész világ közvéleményének alakításában.

Az MSNBC televízióban pedig arról beszélt, hogy egyes kérdésekben – így például a nők vagy a homoszexuálisok jogait érintő ügyekben – ugyan nem ért egyet a pápával, de csodálja őt azért, mert felemeli szavát a jövedelmi különbségek ellen és szól arról, hogy az embereknek szükségük van egymás segítségére.

Hihetetlen szerepe van abban, hogy napirendre került a moralitás kérdése a gazdaságban, beszél a pénz imádatáról, a kapzsiságról, arról, hogy egész kultúránk arra alapozódik, hogy még több és még több és még több kell – fejtette ki Ferenc pápáról Bernie Sanders.