hirdetés

Bekeményít az Unió és Németország menekültügyben azoknak, akik ellenzik a kvótarendszert. Így úgy tűnik, a magyarországi menekültellenes politika a végéhez ért, ennyi volt, hacsak nem azt akarja a Fidesz-kormány, hogy megszűnjön a nyitott határok nélküli Európa. Ezt erősíti a német külügyminiszter beszólása is, aki közölte, ha másként nem megy, jogi úton kell tisztázni az Európai Unióban a menekültválságból fakadó terhek tagállamok közötti elosztásának ügyét – mondta Frank-Walter Steinmeier.

Berlin, 2014. november 12. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter sajtóértekezletet tart Belinben 2014. november 12-én. (MTI/AP/DPA/Bernd von Jutrczenka)

Frank-Walter Steinmeier a Der Spiegel című hírmagazinban megjelent interjúban felidézte, hogy több uniós tagország amellett érvelt, hogy a menekültválságban elsőként az EU külső határának jobb védelméről kell gondoskodni. Az Európai Bizottság a héten „jó és ambiciózus” javaslatokat terjesztett elő erről, így „most valamennyi partnerünknek, köztük a tehermegosztás kérdéséhez tartózkodóan viszonyuló” partnereknek is az a felelősségük, hogy gyorsan és következetesen végrehajtsák a menekültválsággal összefüggő közös döntéseket – mondta a német külügyminiszter.

Arra a kérdésre, hogy mi a teendő, ha valamely tagállam kormánya nem tartja magát ezekhez a döntésekhez, azt mondta, hogy az EU „jogközösséget” alkot, amelyben „az adott szó számít valamit”, és ha másként nem megy, az ilyen esetekre előírt jogi úton kell „tisztázni a dolgokat”. Ez „nem szép”, de ha nincs más megoldás, így kell lennie, és „Szlovákia így is akarja” – tette hozzá Frank-Walter Steinmeier. Viszont „mindazoknak, akik vonakodnak, tudniuk kell, hogy mi forog kockán: a nyitott határok Európában – mondta a német diplomácia vezetője, megjegyezve, hogy „a szolidaritás nem egyirányú utca.

A német szociáldemokrata párt (SPD) politikusa a több témára kiterjedő interjúban a menekültválsággal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az EU területére érkező menekülthullám „történelmi” nagyságú, így nem lehetett számítani arra, hogy „semmi perc alatt, mágikus kézrátétellel” kezelhetővé válik a helyzet. Nem segít semmi más, csak egy közös, európai uniós megoldás, amelyben mind a 28 tagország részt vesz – mondta.

Vannak azonban, akik  Németországra mutogatnak, és a szemünkre vetik, hogy csakis a  befogadás német kultúrája  (deutsche Willkommenskultur) miatt áramlik Európába másfél millió menekült Szíriából és Irakból, holott a legtöbben nem önszántukból hagyták el hazájukat és családjukat, hanem az  erőszak és barbárság , a háború és halál elől menekülve – mondta a német külügyminiszter, hozzátéve, hogy erkölcsi kötelességünk és európai felelősségünk menedéket nyújtani a rászorulóknak.