hirdetés

Ennyit az elnökjelölt esélyeiről. Közpénzzel való visszaélés miatt emeltek vádat Francois Fillon ellen másfél hónappal a francia elnökválasztás előtt. Fillon azonban nem lép vissza, bár korábban azt mondta, ha vádat emelnek ellene nem indul a megmérettetésen.  

primaire-francois-fillon-la-victoire-de-la-coherence-commentaireA konzervatív politikus ellen közpénz elsikkasztása, hivatali bizalommal való visszaélés, csalás, befolyással való üzérkedés és vagyonbevallás elmulasztása a gyanú.

Már korábban is ismert volt, hogy több százezer eurót fizetett ki családtagjainak: feleségét és két gyerekét közpénzen alkalmazta asszisztenseként a parlamentben, amiért már nyilvánosan bocsánatot is kért. Akkor hibának nevezte, de azt állította, legálisan és átláthatóan foglalkoztatta hozzátartozóit, vagyis jogilag nem követett el bűnt. A gyanú szerint azonban a kifizetések mögött nem volt valós munkavégzés.

Pénteken zárul a jelölés folyamata a francia elnökválasztásra, valószínűtlen, hogy addig bármi érdemleges történik a vizsgálat során.

Fillon először azt mondta, csak akkor lép vissza, ha vádat emelnek ellene, később – amikor már látszott, hogy ez elkerülhetetlen – viszont azt, hogy akkor sem.

A közvéleménykutatások alapján az első fordulóban a radikális Marine Le Pen vezet, Francois Fillon csak a harmadik helyen áll, így valószínűleg be sem jut a második fordulóba, ahol Le Pen ellenfele a volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron lehet.