hirdetés

Újabb magyar származású zenész került bajba Romániában. Idegengyűlölő propaganda miatt vádat emeltek ugyanis a Kárpátia együttes énekese, Petrás János László ellen. A romániai legfőbb ügyészség szerint felháborító, hogy egy zenész románellenes legyen és fizikai erőszakra uszítsa a hallgatóságot. Petrás az Emberi Erőforrások Minisztériumának javaslata alapján 2013-ban megkapta a Magyar Érdemkeresztet, ami kisebb felháborodást váltott ki itthon is.  

Kárpátia-belkovics krisztián fotója

A közlemény szerint az „ultranacionalista és románellenes repertoárjáról ismert” Kárpátia rockegyüttes 2014. június 6-i csíkszeredai koncertjén Petrás János László mind az előadott dalok szövegével, mind pedig a közönséggel folytatott párbeszéd által felingerelte a hallgatóságot, „hozzájárult a románellenes érzelmeik gerjesztéséhez és felerősítéséhez, és a románok elleni intoleranciára és fizikai erőszakra uszított”.

A közlemény szerint a koncerten elhangzott dalok által a vádlott harcra hívta a magyarokat a Magyarországtól elcsatolt területek visszaszerzésére a Krím félszigeten érvényesített orosz modell alapján.

Ugyanakkor fegyveres harcra szólított, hevesen vitatta a trianoni békeszerződés előírásait, elnyomóknak és bocskorosoknak minősítette a románokat.

A közlemény szerint a Kárpátia énekese a fasiszta, rasszista vagy idegengyűlölő szervezetek és szimbólumok tilalmáról, valamint a béke és emberiesség elleni bűntettek elkövetői kultuszának a tilalmáról szóló 2002-es sürgősségi kormányrendelet előírásait sértette meg.

A Kárpátia frontembere ugyanaz a Petrás János, aki vitatott körülmények között, 2013. március 15-én az Emberi Erőforrások Minisztériumától megkapta a Magyar Arany Érdemkeresztet. A minisztérium azonban később azt állította, csak adminisztrációs hiba miatt kapta Petrás János a kitüntetést, majd ezt cáfolták és megerősítették: valóban neki szánták a díjat.

A közlemény számolt be arról is hogy vádat emeltek Cs. B. csíkszeredai férfi ellen is, aki 2014 júniusában Nagy-Magyarország térképét ábrázoló feliratos pólókat árult. Az ügyészség álláspontja szerint a pólók feliratai (mint például: „Jobbik Magyarországért mozgalom”, „A magyar föld nem eladó!”, „Igazságot Magyarországnak!”, „Nem adjuk fel soha!”, „Adjátok vissza a helyeimet!”) a térképpel együtt idegengyűlöletre, Románia határainak az átrajzolására uszít, és sérti a román alkotmány első cikkelyét, amely szerint Románia egységes és oszthatatlan nemzetállam. Mindkét per a csíkszeredai bíróságon kezdődik.

(Fotó: Belkovics)