hirdetés

Az európai közös rendőrség, az Europol fedett ügynököket küldött a Törökországhoz közel fekvő görög szigetekre, hogy már ott próbálják meg kiszűrni az Iszlám Állam nevű terrorszervezet embereit, és leleplezzék a bűnözőhálózatokat.

görögország menekültek

A Kathimerini című görög lap vasárnapi számának adott interjújában Robert Crepinko, az emberkereskedelem ellen nemrég létrehozott európai központ, az EMSC igazgatója elmondta, hogy jelenleg tíz ilyen ügynök dolgozik Leszbosz, Számosz, Híosz és Lérosz szigetén, valamint Pireusz kikötőjében. A feladatuk lényege, hogy rákeressenek a gyanús migránsokra az Europol hollandiai adatbázisában.

A feltételezett szélsőségesek kiszűrésén túl az akció célja a görög hatóságok támogatása az emberkereskedés és a szervezett bűnözés más formái elleni küzdelemben.

A fedett ügynökök bevetéséről tavaly novemberben a párizsi merényletek nyomán döntöttek az Európai Unió tagországainak belügyminiszterei.

Vizsgáljuk az illegális migráció lehetséges új útvonalait is – mondta az illetékes, kiemelve, hogy az emberkereskedő maffiák Albániára és Bulgáriára is ki akarják terjeszteni a tevékenységüket.