hirdetés

A belarusz ellenzék megunta. Ultimátumot adott Aljakszandr Lukasenka elnöknek a fehérorosz ellenzéket vezető Szvjatlana Cihanouszkaja, országos sztrájkkal fenyegetve, amennyiben az elnök október 25-ig nem jelenti be lemondását és nem bocsátja szabadon a rendszer politikai foglyait – jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

 

Két hónapnyi politikai válság, erőszak, illetve törvénytelenség van mögöttünk, és mi torkig vagyunk ezzel. Október 25-ével nemzeti ultimátumot hirdetünk. A rezsimnek 13 napja van arra, hogy három feltétlen követelésünket teljesítse: Lukasenkának be kell jelentenie lemondását, az utcákon zajló erőszaknak teljességgel véget kell érnie és minden politikai foglyot szabadon kell engedni – idézte az Interfax a Litvániába menekült fehérorosz ellenzéki vezető Telegram-oldalán megjelent közleményt.

Fehéroroszországban két hónapja folyamatosak a tüntetések az országot 26 éve vezető Lukasenka ellen, akit az ellenzék azzal vádol, hogy elcsalta az augusztus 9-i elnökválasztást. A megmozdulásokon többen meghaltak, a biztonsági erők brutális fellépése következtében százak sebesültek meg, és ezreket vettek őrizetbe.

A Lukasenkával szemben a hivatalos választási adatok szerint alulmaradt elnökjelölt hangsúlyozta: amennyiben nem teljesülnek ezek a követelések október 25-ig, “akkor az egész ország békésen kivonul az utcákra egy nemzeti ultimátummal”. Hangsúlyozta, hogy ebben az esetben október 26-án országos sztrájkba kezdenek, lezárják az utakat és az állami üzleteknek sem lesz forgalmuk.

Tizenhárom napunk van a felkészülésre és ezalatt a fehéroroszok folytatják békés, de kitartó tiltakozásukat – tette hozzá.

Az Interfax felidézte Lukasenka október 9-i beszédét, amelyben azt állította, hogy a tüntetéshullám kibontakozásakor megmentette Cihanouszkaját a “szakrális áldozatot” követelő aktivistáktól, de ő megfeledkezett erről. “Cihanouszkaja volt elnökjelölt lehetett volna ez (az áldozat), de a nőt a saját kérésére még időben sikerült kivinni Litvániába – jelentette ki.

Utasítást adtam, hogy a saját kérésére védelem alatt, azokkal az emberekkel, akiket kért, hogy elkísérjék kivittük Litvániába a gyerekeihez. És amikor azt mondta, hogy nincs pénze, hogy ott meg tudjon élni, akkor utasítást adtam, hogy egy állami vállalattól utaljanak át neki 15 ezer dollárt.

Nagyon köszönöm önnek… sírt a nyakamba borulva. Kivittük – hangoztatta a fehérorosz elnök.

(nagy a.)