hirdetés

Nem csitul az oroszországi agresszió, így Franciaország kétezer ukrán katonát képez ki a francia légvédelmi rendszerek kezelésére a közelgő hetekben. MInderre azért is szükség van, mert az ukrán hadsereg rengeteg francai fegyvert kapott a Putyinnal vívott harcra.

 

Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter a Le Parisien című napilapban vasárnap megjelent interjúban elismerte, hogy első körben kétezer ukrán katonát képeznek ki.

Az ukrán katonák Franciaországban a francia egységekben fognak több hetet eltölteni – mondta a tárcavezető. A képzésnek három szintje lesz: általános gyakorlati képzés, ezt követően az Ukrajna által megjelölt különleges igények szerinti, elsősorban logisztikai képzés, harmadik szinten pedig a Franciaország által nyújtott felszerelésekről történő képzés.

Mindezt a jogok tiszteletben tartásával tesszük, soha nem hadviselőként, mivel mi nem állunk háborúban. Mi segítünk egy országot, amely háborúban áll, amióta Oroszország megtámadta– jelezte a miniszter.

Emmanuel Macron államfő az ukrajnai háború következményeiről szerda este adott élő televíziós interjújában megígérte hogy Párizs újabb fegyvereket, mégpedig légvédelmi rendszereket fog szállítani Ukrajnának.

A védelmi miniszter elmondta: a Crotale kis hatótávolságú francia légvédelmi rakétarendszerről van szó, amely jelentős segítséget nyújt majd az ukránoknak a légterük megvédéséhez.

Nekünk 12 van belőle, de fokozatosan bővítjük a rendszert és MAMBA föld-levegő rakéta rendszerrel váltjuk fel, így (az átadott eszközök) nem fognak hiányt okozni a francia hadseregnek – hangsúlyozta a miniszter, aki szerint az a cél, hogy két hónapon belül megvalósuljon az átadási és képzési művelet.

Emlékeztetett arra, hogy eddig 18 francia CAESAR önjáró löveget szállított Franciaország az ukrán hadseregnek, és a tárgyalások folytatódnak további hat ágyú és föld-föld csapásmérő rendszerek leszállításáról.