hirdetés

Folytatódik a kitiltási botrány. Ezúttal Ukrajnában nem látják szívesen a Jobbik politikusait. Az egyik kitiltott maga a párt alelnöke Szávay István, aki ki van akadva a történtek miatt. A Jobbik alelnöke szerint a Fidesz kormány miközben támad, bizonyítékokat és tájékoztatást követel az amerikai beutazási tilalom ügyében, addig a környező országokban ellenzéki képviselőket érintő kitiltási ügyekben nem tesz semmit. Példaként említette, hogy több jobbikos politikust kitiltottak Romániából és Ukrajnából, s ezekben az ügyekben sem értesítést, sem segítséget nem kaptak.

 szavay2_1

A Jobbikelnöke ki van akadva a fidesz kormány külügyi munkáján. Szávay István megemlítette, hogy nemrég az ukrán határra érve tudta meg, 5 évig nem léphet be az országba, s ennek indokát sem közölték vele. Szávay István felháborítónak tartja a Külgazdasági és Külügyminisztérium viszonyulását, azt kérte, ne csak a kormányzathoz közel állók kitiltási ügyeivel foglalkozzon Szíjjártó és csapata. Mint mondta, “nem állapot”, hogy egyenként tiltják ki azon politikusokat, akik a Kárpátalján élő magyarság lét- és jogbiztonságát tartják elsődlegesnek az ukrán válsággal összefüggésben.

Jelezte azt is, hogy levélben fordult az Információs Hivatal felügyeletét ellátó Lázár Jánoshoz, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, információkat vár tőle a kitiltásokról.

A jobbikos politikus kérdésre időhúzásnak minősítette az André Goodfriend amerikai ügyvivő diplomáciai mentességének felfüggesztésére irányuló ügyészségi kezdeményezést, megjegyezve: a szándék szerinte az, hogy “minél bonyolultabb jogi csűrcsavarásba” menjenek bele.