hirdetés

Ukrajna megtiltotta a beutazást minden 16 és 60 közötti orosz állampolgárságú férfinak. Megpróbálja Porosenko elnök így kiszűrni az orosz katonákat.

 

elesett_ukran_katonak-620x330Ukrajna a hadiállapot bevezetésével összhangban megtiltotta a belépést területére minden orosz állampolgárságú férfinak 16 és 60 éves kor között – közölte pénteken Petro Cihikal, az ukrán határőrszolgálat vezetője.

A tisztségviselő az ország védelmi képességeinek erősítéséről – Petro Porosenko elnök részvételével – folytatott értekezleten beszélt erről. Hozzátette, hogy ukrán állampolgárok beutazását Ukrajnába nem korlátozzák semmilyen formában.

Cihikal szavai szerint beengedik viszont az országba azokat az orosz férfiakat, akik humanitárius céllal kívánnak beutazni, például temetésre mennek Ukrajnába.

Elmondta, hogy a kelet-ukrajnai hadműveleti övezetben megerősítették a határvédelmet, fokozták a járőrözést nemcsak az ellenőrzött szakaszon, de a zöldhatárszakaszokon is, valamint a rendőrséggel együttműködve a meglévők mellett még további útellenőrző posztokat állítottak fel a járművek átvizsgálására.

A hadiállapot – amely Ukrajnában a rendkívüli állapot egy formája – az ország tíz megyéjére terjed ki.

 Mint arról beszámoltunk a Kercsi-szorosnál egy orosz határőrhajó szándékosan nekiment három, terv szerint haladó ukrán hadihajó egyikének. Az ukrán hadihajók az odesszai kikötőből indultak el és a Kercsi-szoroson át az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolba tartottak. Útjukat a nemzetközi normák szerint előre bejelentették. Az incidens után néhány órával az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat az FSZB határvédelmi egysége tüzet nyitott a Kercsi-szorosból kifelé haladó hajókra, aminek következtében hat ukrán tengerész megsebesült, ketten súlyos életveszélyes állapotban vannak.

Mindhárom hajót orosz különleges egységek szállták meg, ukrán tengerészeket, illetve tengerésztiszteket tartóztattak le. Az elfogott ukrán haditengerészek kéthavi előzetes letartóztatásáról kedden döntött az orosz bíróság . Oroszország agresszív akcióját az Egyesült Államok is elítélte.