hirdetés

Megkezdődött az ukrán ellentámadás, ezzel a háború új szakaszába lépett – állítja a Washington Post. A lap négy egymástól független, neve elhallgatását kérő ukrán katonai forrásra hivatkozva írja, hogy a délkeleti frontvonalnál lendültek intenzív támadásba az ukrán csapatok. Úgy tűnik kahovkai gátrobbantás nem nagyon akasztotta meg az ukrán támadást.

Az amerikai lap úgy tudja, hogy az ukrán csapatok szerda este fokozták a támadásokat az ország délkeleti részén lévő arcvonal ellen, erőteljesen nyomulva az oroszok által megszállt területek felé.

Később az ukrán hadsereg szóvivője megerősítette azt is, amiről korábban számos orosz katonai blogger is beszámolt, hogy csütörtökre fokozódtak a harcok Zaporizzsja megyében, ugyanakkor hozzátette, az ukrán egységek továbbra is védekező állásokban vannak, így ezeknek nem tulajdonítana nagyobb jelentőséget.

Hónapok óta találgatások övezik azt, hogy mikor kezdik meg az ellentámadást az ukrán csapatok. Kijev eddig következetesen nem árulta el, mikor indulnak meg a csapatok, néhány napja a védelmi minisztérium egy videóban is megerősítette, hogy nem lesz hivatalos bejelentés.

Nos nagy támadásra és offenzívára nem szabad számítani, hisz nagyobb sikereket tudnak elérni a partizán jellegű akciókkal az ukrán, amellyel komoly zavarokat okozhatnak az orosz hadvezetésnek. Így az is elképzelhető a délkeleti fronton való mozgolódás csupán egy ukrán elterelő akció.

Nem hivatalos ukránbarát források szerint a délkeleti front egyre aktívabb, és vannak meg nem erősített képek és jelentések arról, hogy Ukrajna új, modern, német gyártmányú Leopard 2 harckocsijai is részt vesznek az offenzívában.