hirdetés

Az ukrán parlament csütörtökön jóváhagyott egy törvénymódosítást, amely többek között lehetővé teszi a kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekmények elkövetőinek kémiai kasztrálását.

 

Az előterjesztést 247 képviselő szavazta meg a 450 fős parlamentben.

Az előterjesztés azután került a törvényhozás napirendjére, hogy egy lakossági petíció elérte a szükséges számú támogató szavazatot a parlament honlapján, ami a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények kémiai kasztrálással való büntethetőségét szorgalmazta. A 25 ezres érvényességi küszöbű petíciót 26 313 ember írta alá. A törvényhozókat a rendőrség is sürgette a büntethetőség szigorítását kérve, az országban ugyanis megugrott a kiskorúak ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények száma. Csak idén több mint 50 gyerek vált szexuális indíttatású gyilkosság áldozatává.

 

A büntető törvénykönyv eddig 10-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel szankcionálta az ilyen jellegű a bűncselekményeket. A most elfogadott törvénymódosítás ezt egészíti ki a kémiai kényszerkasztrálás elrendelésének lehetőségével.

 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az elítélt személyt antiandrogén gyógyszerekkel kezelik, ami csökkenti a libidót és a szexuális aktivitást. A kényszerkasztrálás azonban továbbra sem szabható ki 18 évnél fiatalabb, vagy 65 évnél idősebb bűnelkövetőkre.