hirdetés

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn késő este kiadta a parancsot: orosz „békefenntartó” erők indultak meg Kelet-Ukrajnába, az Oroszország által elismerte Donyecki és Luhanszki Népköztársaságba – írja a Guardian. Egyes szakértők szerint azonban a csapatok érkezésének célja a régió megszállása. Az amerikai hírszerzés és Joe Biden elnök nem tévedett.

 

A Guardian beszámolója szerint Vlagyimir Putyin – aki hétfőn elismerte a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségét – még hétfőn este aláírta az elnöki rendeletet, amelynek értelmében „békefenntartás” céljából csapatokat küldenek Kelet-Ukrajnába, a szakadár területekre. Amerikai beszámolók szerint mintegy 190 ezer orosz katona állomásozott múlt pénteken a határnál.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió Putyin bejelentése után rögtön szankciókat lengetett be, eközben Luhanszk és Donyeck utcáin pezsgővel, tűzijátékokkal és az orosz trikolórral, himnusszal ünnepeltek Vlagyimir Putyin bejelentése után.

Ukrán források arról számoltak be hétfőn este, hogy az orosz hadsereg csapatai már Putyin bejelentése után be is vonultak a szakadár területekre, a Donyecktől 15 kilométerre található Makiivka lakosai páncélozott orosz járműveket láttak.

A Guardian informátora úgy fogalmazott egy orosz felfegyverzett katonai konvoj másfél órán át érkezett meg, hosszú menetoszlopban, katonákkal és egyéb ellátmányokkal.

A szállító járműveket Donyecktől északra, Jaszinuvatánál is látták. A helyiek videóra is vették, ahogy a kivilágított harci járművek konvojban haladnak a szakadár területek határvidékén. Azt azonban nem tudták egyértelműen megállapítani, hogy a konvoj az orosz hadsereghez tartozik, vagy a szakadárok erőihez.

A háború elkezdődött, kérdés Ukrajna mit lép a megszállásra.

(Csákány)