hirdetés

Ukrajna szigorít a koronavírus miatt. Szomszédunknál a korábban elrendelt országos karantént október végéig ismét meghosszabbították.

 

Ukrajna egy hónapra, azaz augusztus 29-től szeptember 28-ig ismét lezárja határait a külföldiek előtt – jelentette be Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a szerdai kormányülésen hozott járványügyi szigorítást. Az Ukrajinszka Pravda hírportál azt írta, hogy a kabinet egyhangúlag támogatta a döntést. A végleges határozatot csütörtökön hozzák nyilvánosságra. A miniszterelnök közölte továbbá, hogy az országos karantént pedig október 31-ig hosszabbították meg. A kormánydöntést az alapozhatta meg, hogy az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által szerdán közzétett adatok szerint nem lassul számottevően a koronavírus-fertőzés terjedése.

Az elmúlt egy nap alatt 1670 új beteget regisztráltak, a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma pedig velük együtt már meghaladta a 110 ezret. A járvány halálos áldozatainak száma pedig 36-tal 2354-re nőtt. Eddig 53 454-en gyógyultak meg, közülük előző nap 584-en. Jelenleg 54 277 koronavírusos beteget kezelnek. Ukrajna legfertőzöttebb régiójában, a nyugati országrészben lévő Lviv megyében 171 új fertőzéses esetet és három újabb halálesetet jegyeztek fel. Kijevből 96 új beteget és egy halálos áldozatot jelentettek. Kárpátalján 80 új esettel nőtt a regisztrált fertőzöttek száma 7143-ra, az elhunytaké eggyel 249-re emelkedett. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közölte, hogy az elmúlt napon 467 koronavírusos beteget kellett kórházba szállítani az országban. Elmondta, hogy újabb 91 egészségügyi alkalmazott kapta el a vírust, körükben már 10 705-en fertőződtek meg.

(cst )