hirdetés

Volodimir Zelenszkij a Wall Street Journalnak adott interjúban arról beszélt, Ukrajna készen áll a régóta várt ellentámadás megindítására az oroszok által megszállt területek visszafoglalására. Az ukrán elnök Odesszában beszélt az amerikai lap újságírójával. Eközben a brit hírszerzés szerint az orosz seregnek gondjai vannak és az elítéltekből alkotott Wagner zsoldosok kivonulása sem kedvez Puytinéknak Bahmutból.

„Erősen hiszünk abban, hogy sikerülni fog. Nem tudom, mennyi időbe telik majd. Hogy őszinte legyek, sokféle kimenetel elképzelhető, teljesen különbözőképpen is alakulhat majd. De meg fogjuk csinálni, és készen állunk rá” – fogalmazott.

Zelenszkij arról is beszélt, tart attól, hogy a jövő évi amerikai elnökválasztások egy kevésbé támogató kormányt hozhatnak a hatalomba.

„Egy ilyen helyzetben, amikor van támogatás, az ember fél a változásoktól. És hogy őszinte legyek, amikor a kormányváltást említik, ugyanúgy érzek, mint bármely más ember – a jobb irányba történő változásokat akarjuk, de ez fordítva is lehet” – mondta.

„Biden érzelmileg kötődik Ukrajnához, ami alátámasztotta a kormánya támogatását” – fogalmazott. Hozzátette viszont, hogy bízik mindkét párt (a demokraták és a republikánusok), a kongresszus és az amerikai nép támogatásában is, és továbbra is azon, lesz hogy Ukrajna megkapja a szükséges támogatást – bárki legyen is kormányon.

Hangsúlyozta azt is, hogy sürgősen több, amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rendszerre lenne szüksége Ukrajnának. Erre Zelenszkij szerint azért lenne szükség, mert az orosz hadsereg légi fölényben van a frontvonalakon, a megfelelő védelem nélkül pedig „sok katona fog meghalni” az ellentámadásban.

Az ukrán elnök szerint szerették volna, ha a közelgő hadjárathoz több nyugatról szállított fegyvert kapnának (korábban azt várták, hogy a nyugati partnerektől kapott páncélozott járművek megérkeznek az országba), de így is készen állnak.

„Szeretnénk bizonyos dolgokat, de nem várhatunk hónapokig” – mondta. Szerinte az ukrán szárazföldi erők „erősebbek és motiváltabbak”, mint az orosz csapatok.

A WSJ hangsúlyozza, az ellentámadás fordulópontot jelent a háborúban és a nyugati szövetségesek hozzáállásában is: amennyiben ugyanis nem jár sikerrel, egyre többen szólíthatják fel Ukrajnát, hogy törekedjen a kompromisszumos békeszerződés megkötösére Oroszországgal.

Zelenszkij azt is elmondta az interjúban, hogy tisztában van azzal, hogy a nyugati vezetők néha megsértődnek kemény hangnemén. Azt viszont nem érti, miért csak – az ő álláspontja szerint – „csepegtetik” azokat a fegyvereket, amelyekről tudják, hogy rengeteg életet mentenének meg.

„Ha Ukrajna nem képes ellenállni Oroszországnak, az az állat, az a vadállat ráérez a hódítás ízére. És tovább megy” – hangsúlyozta.

Az elmúlt hetekben Ukrajna elkezdett felkészülni az ellentámadásra: fokozta a nagy hatótávolságú rakétákkal és drónokkal végrehajtott támadásokat, azzal a céllal, hogy megbénítsa az orosz utánpótlási vonalakat a támadás megindítása előtt. Az Ukrajnával szimpatizáló orosz milíciák is azért hajtottak végre rajtaütéseket Oroszországban, a határmenti településeken többször is Belgorod környékén , hogy ezzel arra kényszerítsék az orosz hadsereget, hogy csapatokat csoportosítson át Ukrajnából a határ túloldalára.

Eközben a brit védelmi minisztérium szombati hírszerzési jelentésében azt írja, az orosz hadseregnek nehézségei lehetnek Bahmutban, miután a Wagner befejezte a kivonulást a területről.

A jelentés szerint a térségben most az orosz légideszant hadtest, a VDV egységei állomásoznak, a korábban elit alakulatnak számító csapatok azonban az utóbbi időkben jelentősen leépültek.

„Az orosz parancsnokok ennek ellenére valószínűleg megpróbáltak néhányat fenntartani ezekből a még mindig viszonylag ütőképes egységekből, mint nem lekötött tartalékot. Mivel ehelyett most arra kényszerültek, hogy a bahmuti frontvonalra vezényeljék őket, az orosz haderő egésze valószínűleg kevésbé rugalmasan reagál a műveleti kihívásokra” – áll a jelentésben.

A brit védelmi minisztérium információ szerint Oroszország tovább folytatja a hadsereg csapatainak Bahmutba vezénylésését.

A Wagner-csoport előzetes ígéreteihez híven május 25-én kezdte meg a csapatainak kivonását Bahmutból.

A brit hírszerzés egy korábbi jelentése szerint a légiszállítású, mélységi műveletek végrehajtására alkalmas VDV az Oroszország által Ukrajna ellen tavaly február 24-én indított háborúban kulcsszerepet játszott volna – elsősorban a Kijev melletti Hosztomel légitámaszpontjának elfoglalásában – ám végül súlyos veszteségeket szenvedett. Az elhúzódó invázió alatt a VDV-t ráadásul nem lehetett gyorsan, szakképzett katonákkal feltölteni.
A VDV parancsnokát, Mihail Teplinszkij vezérezredest idén januárban visszahívták az ukrajnai frontról, áprilisban azonban visszatért. A VDV-alakulatok azóta egyre nagyobb szerepet kaptak a kelet-ukrajnai Bahmutért folyó harcokban. „Teplinszkij valószínűleg azon kevés magas rangú orosz tábornok egyike, akiket széles körben tisztelnek a katonák” – írta róla a brit védelmi minisztérium áprilisban.