hirdetés

Ukrajna gázszolgáltatója kedden jelentette be, hogy a keleti határnál leállítják az orosz gázszállítást, és egy másik tranzitpont felé terelik a gázt, hogy azt továbbra is biztonságosan lehessen nyugatra szállítani.

 

Kijev kedden döntött arról, hogy a keleti határnál lévő Szohranovka csatlakozási pontnál szerdától leállítják az orosz gáz transzportját, mert állításuk szerint az oroszok a keleti területeken veszélyeztetik a “teljes ukrán gázszállító rendszer stabilitását és biztonságosságát” – írja a New York Times. Az oroszok az irányításuk alatt tartják azt a területet, ahol a gázvezetékek elhaladnak.

Jurij Vitrenko, az ukrán energiacég, a Naftogáz vezérigazgatója azt mondta, hogy a megszálló orosz csapatok rendszeresen behatolnak a gáztranzit létezítményeibe és megpróbálják a szállítás felett átvenni az irányítást.

Az ukrán gázszolgáltató szerint az Oroszországból Ukrajnán keresztül futó gáz mennyiségének az egyharmadát zárják el, de van lehetőség arra, hogy a gázt egy másik tranzitpont felé tereljék, ezzel továbbra is biztosítva a gázt nyugat felé.

Eddig a háború ellenére zavartalanul érkezett Ukrajnán keresztül az orosz energiahordozó Európába, de az ukránok már többször is figyelmeztettek, hogy az oroszok akciói miatt a szakadár részeken veszélyeztetve van a gázellátás.

 

( Balu )