hirdetés

Őrizetbevételi parancsot adtak ki hétfőn 42 újságíró ellen a július 15-ei puccskísérletet követő tisztogatások keretében Törökországban – közölte az NTV török hírtelevízió. Erdoğan úgy tűnik, most minden vélt vagy valós ellenségével leszámol, így már maga a puccs is megkérdőjelezhető, hogy nem-e önpuccs volt. Közben az AI közhírré tette, hogy a puccsistáknak kikiáltott személyeket kegyetlen kínzásoknak, szexuális erőszaknak vetik alá.

puccsisták 3

A török államfő nem kegyelmez senkinek, kemény tisztogatásba kezdett.  Erdoğan természetesen minden őrizetbe vett és letartóztatott személyt puccsistának tart, legyen az bíró, ügyész, katona, vagy bárki, ami egy igen veszélyes játék. Hisz így kezdődött minden diktatúra. És így tudták a diktátorok az ellenzéket megfélemlíteni és eltüntetni egy életre.

Most újságírók kezén kattanhat a bilincs, akik szintén puccsisták voltak Erdoğanék szerint. A 42 gyanúsított feltételezhetően kapcsolatban áll azzal az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő török Fethullah Gülen muzulmán hitszónokkal, akit Ankara „párhuzamos állam” kiépítésével és az erőszakos hatalomátvételi kísérlet előkészítésével vádol.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogvédő szervezet arra kéri a török hatóságokat, hogy engedjenek független megfigyelőket a puccskísérlet miatt őrizetbe vett emberekhez, mert alapos bizonyítékok vannak arra, hogy rosszul bánnak velük, és kínzás és megerőszakolás is előfordul.

Az AI közleménye szerint súlyos bántalmazásos esetekről van szó, amelyek szisztematikusnak tűnnek. John Dalhuisen, a szervezet európai igazgatója emiatt felszólította a török hatóságokat, hogy tartsák be az emberi jogok terén vállalt nemzetközi kötelezettségeiket.

Azt is kérte, hogy ne éljenek vissza a rendkívüli állapot adta lehetőséggel, és ne tiporják földbe a letartóztatottak emberi jogait. Dalhuisen emlékeztetett arra, hogy a kínzás tilalma abszolút, és soha nem szabad megsérteni vagy felfüggeszteni az érvényességét.

Az Amnesty azt javasolja, hogy az Európa Tanács (ET) kínzás és embertelen vagy megalázó bánásmód megakadályozásáért felelős bizottságának (CPT) szakértői sürgősen látogassanak el Törökországba, és tájékozódjanak a fogva tartás körülményeiről.

Törökországnak, amely az ET tagja, kötelessége együttműködnie a bizottsággal, amelynek felhatalmazása van a fogságban lévők meglátogatására, szabadon választva meg a helyszínt és az időpontot – hangsúlyozta.

Az AI felhívta a figyelmet arra is, hogy a független szakértőknek hozzá kell férniük minden helyhez, ahol a több mint tízezer letartóztatott van, legyen az a hely hivatalos vagy nem hivatalos börtön.