hirdetés

Hétszáz év után ismét van  udvari bolond. Erwyd le Fol néven avatták fel ugyanis Conwyban az új modernkori  34 éves udvari bolondot, akinek az lesz a feladata, hogy – középkori elődjéhez hasonlóan – sárga-piros bohócruhájában, szamárfüles csuklyájában bűvésztrükkökkel, zsonglőrködéssel, lufihajtogatással és bohóctréfákkal szórakoztassa a 15 ezer lakosú város lakóit.

 Erwyd le Fol

Hétszáz év után először választottak udvari bolondot a walesi Conwyban – tudósított a BBC hírportálja. A legutóbbi ilyen ceremóniát a 13. században tartották a Wales északi részén fekvő városkában.

A 34 éves Russell Erwoodnak a település főterén tartott középkori hagyományokat követő szertartással adták az Erwyd le Fol új nevet vasárnap. A ceremónián fegyveres lovagok vettek részt és sólyomvadászatot is tartottak.

A bolondot a város kereskedelmi kamarája fizeti, és az lesz a dolga, hogy – hajdani elődjéhez hasonlóan – sárga-piros bohócruhájában, szamárfüles csuklyájában bűvésztrükkökkel, zsonglőrködéssel, lufihajtogatással és bohóctréfákkal szórakoztassa a 15 ezer lakosú város lakóit augusztus 29-éig hetente három nap, naponta kétszer.

A helybéli férfi hivatásos bűvész, aki óriási megtiszteltetésnek tartja, hogy a 700 év után elsőként lehet a falu bolondja. Elődjét Tom le Folt még Angliai Edvárd nevezte ki 1294-1295 telén.