hirdetés

A magyar származású Nicolas Sarkozy volt francia államfő újrázna. A 2017-es elnökválasztást megelőző jobboldali előválasztáson az idő előtt távozó politikus átvenné a hatalmat Francois Hollande-tól.

sarkozy nicolas

A legnagyobb francia ellenzéki párt, a Köztársaságiak elnöke a szerdán megjelenő új kötetének egyik idézetével a Tweeteren erősítette meg a jelöltségét, és az újrázását, amit a francia média hónapok óta már tényként kezelt.

– Úgy döntöttem, hogy jelöltetem magam a 2017-es elnökválasztáson. Franciaország megköveteli, hogy mindent neki adjunk – írta a volt köztársasági elnök (2007–2012) a Tout pour la France (Mindent Franciaországért) címmel megjelenő, 231 oldalas könyvében.
Ez a könyv a kiindulási pont – tette hozzá Nicolas Sarkozy, aki az első olyan volt államfő az V. köztársaság történetében, aki egy vesztes kampány után ismét jelölteti magát.

A magyar származású 61 éves jobboldali politikus, akinek programja és fellépése is megosztja a franciákat, elképzelhető, hogy ismét Francois Hollande jelenlegi államfővel mérkőzik meg jövő májusban. A szocialista köztársasági elnök – aki még hivatalosan nem jelentette be, hogy újrajelölteti magát – győzte le 2012-ben Nicolas Sarkozyt.

A három hónap alatt írt kötetben az ellenzéki politikus öt nagy fejezetben foglalja össze a programját: Az igazság kihívása, Az identitás kihívása, A versenyképesség kihívása, A tekintély kihívása és A szabadság kihívása címmel.

A volt államfőnek azonban előbb még saját táborának jelöltjeivel is meg kell mérkőznie. A Köztársaságiak közül eddig 12 vezető politikus jelentette be, hogy megméretteti magát az elnökjelöltségért rendezett kétfordulós választáson, amelyet november 20-án és 27-én rendez meg a francia jobboldal. Közülük Nicolas Sarkozy legnagyobb riválisának volt külügyminisztere, Alain Juppé, Bordeaux polgármestere számít, aki a felmérések szerint megelőzi a volt elnököt, és aki jelenleg a legnépszerűbb francia politikus.

Nicolas Sarkozy a bejelentéssel automatikusan lemondott pártelnöki posztjáról, s a következő hónapokat kizárólag a jelöltállítási kampánynak szenteli. A jobboldali párt élén a helyét egykori volt minisztere, Laurent Wauquiez veszi át, aki jelenleg Auvergne-Rhone-Alpes régió elnöke.