hirdetés

Aggodalomra semmi ok, már minden rendben van az űrben. A 120 millió kilométernyi távolságra lévő Kepler 14 órával azelőtt hibásodott meg, hogy megkezdte volna küldetésének egyik legizgalmasabb szakaszát.

kepler-nasa

Négy nappal azután, hogy a NASA mérnökei felfedezték, a mélyűrmegfigyelést végző Kepler sajnos vészhelyzetbe kapcsolt, a szakembereknek sikerült elhárítaniuk a hibát, így az eszköz megkezdheti eddigi egyik legfontosabb munkáját.

A földi irányítás azután tudta felvenni a műholddal a kapcsolatot, hogy annak antennája a Föld felé mutatott, így a NASA le tudta tölteni a hiba megismeréséhez és elhárításához szükséges telemetriai adatokat, valamint a meghibásodás naplózott előzményeit. A feladat azonban nem volt egyszerű, a Kepler ugyanis jelenleg mintegy 120 millió kilométerre van a Földtől, így egy oda-vissza üzenetváltás közel fél órát vesz igénybe.

A krach ráadásul a lehető legrosszabbkor ütött be: a Kepler legújabb feladata, hogy megfigyelje a Tejútrendszer közepét, ehhez azonban pozícióba kell állnia. A hiba 14 órával a manőver megkezdése előtt lépett fel, így a mérnökök úgy döntöttek, leállítják a folyamatot, és csak akkor folytatják, ha az biztonsággal elvégezhető.

Az űrtávcső végül megkezdhette a megfigyelést, ami július 1-jéig tart, az eszköz „szemszögéből” ugyanis csak eddig látható a galaxis közepe. Bár a Keplernek ez volt az első ilyen jellegű meghibásodása, a NASA szakemberei semmit sem bíznak a véletlenre, így a feladat ideje alatt folyamatosan ellenőrzik majd az eszköz működését.

A NASA idén hét éve, hogy felbocsátotta az űrtávcsövet, aminek feladata, hogy meghatározza, a Tejútrendszerben hány olyan földszerű bolygó található, ahol a földihez hasonló élet lehetséges. Az eszközt elvileg négyévnyi működésre tervezték, és bár többször is meghibásodott, 2012-ben újabb négy évre meghosszabbították a misszióját.