hirdetés

Rájár a rúd Putyinékra. Az amerikai kormány ismét szankciókkal sújtott orosz személyeket és vállalatokat. Most a kibertérben kifejtett aktivitásukért, részben pedig az Észak-Korea elleni szankciók feltételezett kijátszásáért.

orosz flottaA Steve Mnuchin pénzügyminiszter aláírásával kedden közzétett intézkedések szerint két orosz hajózási vállat – a Primorje Maritime Logistics és Gudzon Shipping – a vlagyivosztoki kikötőből indított hajóival nyersolajat szállított Phenjannak, és ezzel megsértette az Észak-Korea ellen érvényben lévő ENSZ-szankciókat .

Egy másik rendelkezésével az amerikai pénzügyminisztérium két orosz vállalatot és személyt sújtott büntető intézkedésekkel. Washington állítása szerint a szentpétervári Vela Marine és a szlovákiai székhelyű Lacno és munkatársai, Marina Igorjevna Careva és Anton Alekszandrovics Nagibin segítséget nyújtottak a már amerikai szankciókkal sújtott Divetechnoservice nevű orosz cégnek, hogy az különféle termékeket és szolgáltatásokat biztosíthasson az amerikai szankciókkal sújtott orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.

A Divetechnoservice ellen az amerikai kormány júniusban már foganatosított szankciókat, mert orosz kormányzati szerveknek, köztük az FSZB-nek szállított vízalatti felszereléseket. Az FSZB ellen a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt beavatkozásáért még az Obama-kormányzat hozott szankciókat 2016 decemberében.

A pénzügyminisztérium megakadályozza a szankcióink kijátszására irányuló orosz erőfeszítéseket – fogalmazott a szankciók indoklásában Steve Mnuchin pénzügyminiszter. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a most hozott szankciók értelmében az érintettek nem férhetnek hozzá az amerikai pénzügyi rendszerhez.