hirdetés

Brüsszel Schaerbeek negyedében terrorelhárítási akció zajlott, belga sajtóértesülések szerint robbantás is történt az egyik razzia során. A Meiser tér szinte harctérré vált, mindenhol fegyveres rendőröket, gépfegyverek ropogását lehetett hallani. Az akció a keddi merényletek után elindított nyomozás része.

schaerbeek

A művelet a kerület Meiser nevű terén zajlott, ahol az egységek egy magánlakásba hatoltak be. A belga RTL beszámolója szerint a környéket lezárták, mindenhol felfegyverzett rendőröket és katonai járműveket lehetett látni, a lakosokat felszólították, hogy ne lépjenek ki az utcára. A téren áthaladó villamos utasait kimenekítették – írta RTBF hírügynökség.

Az akció megkezdésekor két robbanást és fegyverropogást lehetett hallani. A belga televízió legfrissebb hírei szerint egy harmadik robbanás is történt.

Időközben több videó is felkerült az internetre arról, ahogyan egy bombakereső robottal közelítenek meg egy buszmegállóban fekvő hátizsákos férfit.

Az RTBF úgy tudja, hogy a nála lévő táskában robbanószerkezet, vagy bombák gyártásához alkalmas eszközök voltak. A különleges egység, miután egy lövéssel ártalmatlanította, őrizetbe vette a gyanúsítottat, akinek – a kerület polgármesterének nyilatkozata szerint – köze lehetett a keddi merénylethez.

Schaerbeek polgármestere arról is beszámolt, hogy a robbantások irányítottak voltak, tűzszerészek hajtották végre. Az akció véget ért, de a tűzszerészek folytatják a munkát a helyszínen.

A francia Le Figaro hírportál rendőrségi forrásai szerint a schaerbeeki rajtaütés nemcsak a keddi terrorcselekményhez köthető, hanem a csütörtök este Párizshoz közel elfogott férfival, és az ezzel meghiúsított merénylettervvel is kapcsolatban állhat.

(Fotó: EPA)