hirdetés

Tűzharc, robbantás Franciaországban. A terroristák ellen indított hajtóvadászatban a francia speciális osztagok hajnal óta ostromolnak egy Saint-Denis-i háznál, öt gyanúsítottat letartóztattak, kettőt megöltek, egy nő felrobbantotta magát. Egy terrorista lehet még bent, akit élve vagy halva, de el akarnak kapni. Az akciónak ártatlan áldoazati is vannak már.

Párizs AFP

Mégsem ért véget a rendőrségi akció Párizs mellett, a helyi média újabb lövöldözésről számolt be. Nem sokkal azután, hogy öt terroristagyanús személy elfogásáról adott ki közleményt a francia rendőrség, a Le Monde és a BBC is arról számolt be: egy gyanúsított még bujkálhat a megostromlott házban.

Pedig nem sokkal kilenc óra után már azt közölte: véget ért a hajnal óta tartó rendőrségi akció Saint-Denis-ben, Párizs külvárosában. Megerősítették: három terrorista meghalt abban a harmadik emeleti lakásban, amelynél az akciót elindították. Közülük egy nő felrobbantotta magát. Öt gyanúsítottat tartóztattak le, közülük hármat a lakásban.

A francia BFMTV megszólaltatta a lakás tulajdonosát. A férfi azt nyilatkozta: egy barátja kérte meg néhány napja, hogy két belgiumi barátjának adja ki a lakást, fogalma sem volt, hogy terroristák mennek oda.

A Le Monde arra emlékeztet: ha csak egy gyanúsított maradt az egyébként kiürített épületben, az idő a rendőrök kezére játszik. A franciák emlékezetében még frissen él az a 2012-es eset, amikor egy toulouse-i támadó elbarikádozta magát egy házban, a rendőrség pedig, mivel túsza nem volt, kifárasztotta, és 23 órával később támadták csak meg.

A BBC úgy tudja, hogy a múlt pénteki terrortámadás főszervezője, Abdelhamid Abaaoud lehetett több társával együtt abban a házban, amit megostromolt a rendőrség. Arról egyelőre nincs hír, hogy őt magát elkapták vagy megölték-e.

Az akció hajnal fél ötkor kezdődött el. A Rue de la Republique környéki utcákat lezárták a rendőrök, a ház lakóit még az éjjel kimenekítették. A környéken élőket arra kérik, hogy ne mozduljanak ki otthonról. Saint-Denis-t katonák zárták le, be nem engednek senkit sem, kifelé is csak szigorú igazoltatás után lehet menni. A boltok és iskolák zárva maradtak.

A helyszíni beszámolók szerint több robbanás és lövések is hallatszottak. A rendőrséget mintegy 50 katona segíti.

A Twitteren eközben az az információ terjed: annak a háznak az alsóbb emeletein, ahol az akció folyik, egy általános iskola van, ahova 326 gyerek jár. Ha ez így is van, ők természetesen semmiképp nincsenek veszélyben, mivel még hajnalban lezárták az épületet.

A rendőrség megerősítette, hogy az egyik halálos áldozat egy öngyilkos nő, aki felrobbantotta magát az ostrom alá vett harmadik emeleti házban, hogy rendőröket öljön meg – a terve végül nem sikerült, csak sérüléseket tudott okozni a rendőröknek. Az AFP úgy tudja, hogy a lakásnál két embert élve el tudtak fogni, egy gyanúsítottat pedig egy mesterlövész lőtt le. Az eddigi hírek szerint két rendőr sérült meg, és egy rendőrkutya pusztult el.

Az éjszaka két, az Egyesült Államokból Párizsba tartó Air France-gépnek is le kellett szállnia bombafenyegetés miatt. Azóta kiderült: mindkét esetben alaptalan volt a fenyegetés.

(Fotó: AFP)