hirdetés

Autóba rejtett pokolgép robbant, majd fegyverropogás hallatszott az észak-iraki Erbíl belvárosában, az Egyesült Államok konzulátusa előtt. Félszáz ember az életét vesztette a merényletben.

 erbil iraq

Áldozatokról egyelőre annyi hír érkezett, hogy több mint félszáz halott van. Egy név nélkül nyilatkozó amerikai tisztségviselő annyit közölt, hogy a konzulátus személyzetéből és őrségéből senki sem sebesült meg.

Erbíl az iraki Kurdisztán régió fővárosa, és az amerikai konzulátus a belváros keresztény Ankava negyedében található, ahol számos külföldi is lakik. Egyes szemtanúk szerint öngyilkos merénylet történt. A robbanás lángba borított több közelben álló autót. A hasonló erőszakcselekmények viszonylag ritkák Erbílben.

Az iraki Kurdisztán régió fővárosában tavaly novemberben nyílt magyar konzulátus, a Mol-csoport helyi leányvállalatának közvetlen szomszédságában. Az Országgyűlés három napja úgy döntött, hogy Magyarország – amerikai felkérésre – legfeljebb 150 katonát küld az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni fellépéshez az iraki Erbílben található kiképző központba.