hirdetés

Újabb kárpátaljai magyar katona esett el Kelet-Ukrajnában. Bezega Sándort október 21-én szülővárosában, Nagyszőlősön katonai tiszteletadás mellett helyezték végső nyugalomra. Így már hét magyar áldozata van az ukrajnai harcoknak. A katona Mariupol környékén állomásozott, utászként szolgált a műszaki pontonhídépítő egységnél. Bezega Sándort október 15-én esett el, halálának körülményeit nem hozták nyilvánosságra. A Nagyszőlős TV YouTube-on közzétett híradásához egy kommentelő azt írta, hogy az ukrán hadsereg által telepített akna végzett a katonával.

Ukraine war

Hétre növekedett a kelet-ukrajnai konfliktus kárpátaljai magyar nemzetiségű áldozatainak száma. A múlt év márciusa óta zajló, úgynevezett terrorellenes műveletek első magyar áldozata a beregszászi Popovics Roland volt, aki tavaly június 14-én Luhanszk közelében, mindössze 19 évesen vesztette életét. Timoscsuk Mihály 2014. augusztus 13-án halt meg a szakadárokkal vívott harcokban, a 37 éves nagyszőlősi Kovács Béla az idei év elején január 26-án esett el. A 44 éves beregszászi Tóth Sándor törzsőrmester a debalcevei kivonulás során veszett oda, a sokáig eltűntként nyilvántartott katonát szülővárosában március 9-én helyezték végső nyugalomra.

A 22 éves fancsikai ruszin–magyar gyökerekkel rendelkező Szólics Román halálhírét március 3-án erősítették meg hivatalosan, február 9-én, az Artemivszkből Debalcevébe vezető útszakaszon veszett nyoma. Az ugocsai Verbőc is bekerült a gyászoló kárpátaljai települések sorába. Március tizenharmadikán helyezték örök nyugalomra Márkusz Viktort, aki a debalcevei katlanból történő kivonuláskor vesztette életét.

 

Forrás: KárpátHír