hirdetés

Újabb terroristagyanús sejteket fogtak. A spanyol rendőrség Katalóniában őrizetbe vette az Iszlám Állam dzsihádista szervezet három feltételezett támogatóját – közölte a madridi belügyminisztérium szombaton.

 spanyol terroristák

Az őrizetbe vételek pénteken történtek. Egy 42 és egy 32 éves férfi csuklóján Barcelonában kattant a bilincs. Az Iszlám Állam ideológiájának terjesztésével és a közösségi internetes portálokon folytatott, főként fiatal nőket célba vevő toborzással vádolják őket.

Mindketten a marokkói Tangerből származnak, és Barcelonában közös lakásban éltek.

A Barcelonától 30 kilométerre északkeletre fekvő Granollersben egy 24 éves nőt vettek őrizetbe a hatóságok. A fiatal spanyol nő Szíriába akart utazni, hogy részt vegyen a háborúban az Iszlám Állam oldalán.

Az év kezdete óta Spanyolországban hivatalos adatok szerint az IÁ 68 feltételezett támogatóját vették már őrizetbe. Ennél több – összesen 95 – hasonló őrizetbe vétel az országban eddig csak 2005-ben történt, amikor iszlamisták több madridi vonat ellen hajtottak végre robbantásos merényleteket, amelyekben 191 ember lelte halálát.