hirdetés

Nyolcra emelkedett a philadelphiai vasúti baleset halálos áldozatainak száma, a vonat roncsai között egy újabb holttestre bukkantak – közölte a város tűzoltóparancsnoka. A halottat egy keresőkutya találta meg a szerelvény első kocsijában. A vonat 200 utasa orvosi segítségre szorult, 43-at közülük továbbra is kórházban kezelnek. Nyolcuk állapota súlyos, de az orvosok szerint mindannyian fel fognak épülni.

In this aerial photo, emergency personnel work at the scene of a deadly train wreck, Wednesday, May 13, 2015, in Philadelphia. Federal investigators arrived Wednesday to determine why an Amtrak train jumped the tracks in a wreck that killed at least six people, and injured dozens. (AP Photo/Patrick Semansky)

Michael Nutter polgármester tájékoztatása szerint mindenkit megtaláltak, aki a szerelvényen utazott. A New York-i magyar főkonzulátus csütörtök délelőttig magyar sérültről nem értesült. Az Origónak Sinkovics Ede képzőművész szerdán elmondta, hogy ő is a vonat utasa volt, de sérülésről nem számolt be.  Az Amtrak vasúttársaság hét kocsiból álló személyszállító szerelvénye, amelyen 238 utas és ötfőnyi személyzet utazott, több mint 170 kilométeres sebességgel érkezett egy kanyarodó pályaszakaszhoz, amelyen óránként 80 kilométeres a maximális megengedett sebesség. A kisiklott vonat egy kocsija a tetejére fordult, három pedig az oldalára borult.  A mozdonyvezető, a 32 éves Brandon Bostian használta ugyan a vészféket, de csak 164 kilométeres sebességre sikerült lassítania a szerelvényt. Ügyvédje az ABC televíziónak kijelentette, hogy Bostian, aki még nem tett vallomást a rendőrségnek, agyrázkódást kapott és nem emlékszik a balesetre, csak arra, hogy a kisiklás után a mobilján segítségért telefonált. A mozdonyvezetőtől vérmintát vettek.

vonatbaleset 3

Philadelphia és New York között csak a jövő héten áll vissza a teljes mértékben a közlekedés. Az érintett pályaszakaszt az Amtrak még nem szerelte fel azzal a rendszerrel, amely GPS és egyéb vezeték nélküli automatizált technológia segítségével le tudja fékezni a túl gyorsan haladó vonatokat. Az amerikai képviselőház költségvetési előirányzatokért felelős bizottsága szerdán úgy döntött, hogy a következő pénzügyi évre az idei 1,39 milliárdról 1,14 milliárd dollárra csökkenti az Amtraknak nyújtott támogatást. John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke csütörtökön közölte, hogy a vasúttársaság “megfelelő” támogatásban fog részesülni és a közlekedésbiztonságra szánt kiadásokat nem kurtították meg.

Emergency personnel help a passenger at the scene of a train wreck, Tuesday, May 12, 2015, in Philadelphia. An Amtrak train headed to New York City derailed and crashed in Philadelphia. (AP Photo/Joseph Kaczmarek)

 A bizottság elvetette azt a demokrata párti indítványt, amely a támogatás 2,45 milliárd dollárra történő emelését szorgalmazta. Az Amtrak köztulajdonban lévő, profitorientált, országos vasúti társaság.