hirdetés

5,9-es erősségű földrengés rázta meg Haitit, helyi idő szerint szombat este – adta hírül az amerikai földtani intézet. Több mint egy tucatnyi halott van és rengeteg a sérült.

haiti_time_z_01Az USGS szerint a földrengés középpontja a karibi ország északi részén található, A Port-de-Paix-től 20 kilométerre, északnyugati irányban, 15,3 kilométeres mélységben. A földrengést két kisebb utórengés is követte, a helyi hatóságok azonban nem adtak ki szökőárriadót.

Úgy tudni, hogy a természeti katasztrófa eddig 11 áldozatot követelt, többen pedig megsérültek. Eddy Jackson Alexis kormányszóvívő a LE Nouvelliste lapnak elmondta, hogy a földrengésnek több száz sérültje van, illetve Jackson Hilaire illetékes rendőrkapitány úgy nyilatkozott, hogy Port-de-Paix városában legalább heten meghaltak és több százan megsérültek. Gros-Monre-ban és környéként négy áldozatot találtak, köztük egy fiút, akire ráomlott egy épület.

Több városban összedőltek az épületek, Plaisance városában pedig leomlott a Szent Mihály katolikus templom homlokzata is. A földmozgást Haiti fővárosában – Port-au-Prince-ben, több déli településen, illetve a Dominikai Köztársaság több pontján is érezni lehetett. Haiti elnöke – Jovenel Moise – a Twitteren intette nyugalomra a lakosokat, akik több helyütt pánikban törtek ki.

Haitit egyébként 2010.januárjában egy 7-es erősségű földrengés rázta meg , melynek következtében 220 ezer ember meghalt és mintegy 300 ezer ember megsérült. A természeti katasztrófa következtében akkor mintegy 1,2 millión váltak hajléktalanná, az elszegényedett ország pedig azóta sem tudott teljesen lábra állni.