hirdetés

A csütörtök óta Kaliforniában tomboló erdőtűznek már két halálos áldozata van, a hatóságok közlése szerint több ember is életét veszthette. Száz épület leégett, a romok alatt is lehetnek áldozatok, a mentés folyamatban van.

Kaliforniai erdőtűzAz utóbbi napokban számos helyen szélsőséges volt az időjárás az Egyesült Államokban. Az amerikai Közép-Nyugaton és az északi Minnesotában tornádók söpörtek végig, délen és délnyugaton – Texasban, Arizonában, Új-Mexikóban és Kaliforniában – pedig elviselhetetlen hőségre és óriási szárazságra panaszkodnak, illetve erdő- és bozóttüzek pusztítanak.

Új tűz keletkezett – az idei egyik legsúlyosabb – csütörtökön a kaliforniai Kern megyében, Bakersfield várostól 70 kilométerrel északkeletre, és már 12 ezer hektárnyi területet felperzselt.

Amellett, hogy a leégett épületek romjai között találtak két halottat, három tűzoltó füstmérgezéssel került kórházba. Több száz embernek kellett már elhagynia az otthonát, amelyet veszélyeztet a tűz, és további 3000 lakosnak fel kell készülnie arra, hogy esetleg nekik is ki kell költözniük.

Jerry Brown kaliforniai kormányzó rendkívüli állapotot hirdetett ki Kern megyében.